Екс-посли США закликали українську владу припинити нападки проти НАБУ.

 

Коаліція "Американська мережа друзів України" (Friends of Ukraine Network), котра об'єднує колишніх послів США в Україні та низку промінентних американських експертів, закликала українську владу до рішучих дій у боротьбі з корупцією в 2018 році. Мережа, зокрема, вимагає припинити нападки проти НАБУ та САП, а також виступає за якнайшвидше створення Антикорупційного суду.

 

Про це йдеться у заяві друзів України, опублікованій на інтернет-сторінці The U.S. – Ukraine Foundation. Звернення, зокрема, підписали екс-посли США в Україні Стівен Пайфер, Вільям Тейлор, Роман Попадюк і Вільям Міллер, а також старший директор Центру дипломатії й глобальних зв’язків ім. Байдена Майкл Карпентер, колишній заступник генерального секретаря НАТО і посол США в Росії Александер Вершбоу, співробітник Атлантичної ради Андерс Аслунд, колишній заступник Державного секретаря з питань демократії, прав людини та праці Девід Дж. Креймер, колишній радник уряду США по пострадянських країнах Пол Ґобл, президент Американської ради зовнішньої політики Герман Пірчнер, колишні конґресмени Джим Ґерлак, Денніс Гертел і Джим Моран та інші.

 

"Ми усвідомлюємо суттєві виклики й загрози суверенітету, пов’язані з триваючою російською агресією. Ми аплодуємо Україні за те, що вона за останні чотири роки у багатьох галузях здійснила більше реформ, ніж за попередні два десятиліття, але їй слід проявити потужніше лідерство, докласти більше зусиль та відданості у боротьбі з всеохоплюючою й давно існуючою корупцією у державній та приватній сферах", – ідеться у заяві.

 

Коаліція нагадує, що подолання корупції було чи не головною вимогою Революції гідності і, як свідчить соціологія, боротьба з корупцією є одним із пріоритетів для суспільства.

 

"Незважаючи на створення нових антикорупційних органів, в тому числі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), їхня [антикорупційна] ієрархія залишається незавершеною, роботі існуючих органів чинять перешкоду, антикорупційні активісти зазнають кривди й переслідувань", – обурюються автори звернення.

 

"Американська мережа друзів України" переконана, що для успішної боротьби з корупцією та просування докорінних реформ "потрібні належні дії з боку української влади".

 

Зокрема, експерти закликають якнайшвидше запустити повноцінний Антикорупційний суд.

 

"Незалежний спеціалізований антикорупційний суд з найвищою моральною стійкістю має бути створений у повній відповідності до рекомендацій Венеційської комісії та умов програми МВФ. Нездатність теперішньої судової системи швидко, об’єктивно та неупереджено вирішувати справи, які стосуються корупції у державній верхівці, наявність понад 100 нерозглянутих судом кримінальних справ, котрі надійшли від НАБУ та САП, свідчать про потребу створення такого органу. Поки немає такого суду, відсутня кінцева ланка системи антикорупційних органів, без якої бракує результатів, попри роботу слідчих та прокурорів. Попередні розробки даного законопроекту не відповіли вимогам Венеційської комісії та МВФ", – наполягають експерти зі США.

 

"Українська влада та державні органи мусять підтримувати, а не підривати роботу НАБУ та САП, а також припинити політично вмотивовані нападки на них. Влада має надати цим органам необхідні повноваження, ресурси та незалежність для виконання своїх завдань", – закликають друзі України.

 

Мережа Friends of Ukraine Network підкреслює, що введення в дію системи електронного декларування статків українських посадовців "було важливим кроком у боротьбі з корупцією", водночас констатують: "НАЗК бракує незалежності та спроможності вивчати й перевіряти ці декларації". "Треба реформувати НАЗК та оновити його керівництво, щоб забезпечити повний та ефективний контроль за перевіркою cтатків українських посадовців", – вважають автори звернення.

 

"Треба покласти край спробам влади контролювати та карати антикорупційних активістів. Треба скасувати дискусійне положення антикорупційного закону, котре вимагає від фізичних осіб та організацій, які займаються антикорупційною діяльністю, подавати щорічні декларації про майно", – йдеться у заяві.

 

Водночас друзі України вимагають змінити і виборчу систему в Україні напередодні майбутніх парламентських виборів. "Американські Друзі України незмінно підтримують розвиток незалежної, демократичної та суверенної України, інтегрованої у широку євроатлантичну спільноту. Ми цілковито розуміємо, що Україна має справу з надзвичайними викликами, перш за все – із триваючою агресією з боку Росії. Але для майбутнього України однаково важливим є успіх у внутрішній війні з корупцією – від цього залежить здійснення прагнень і сподівань Революції гідності на Майдані", – підсумовується у заяві.

 

08.03.2018