Єврокомісія застерегла Дональда Трампа від торговельних воєн.

Мова йде про мита, які американська адміністрація може запровадити на європейські товари й сировину.

 

 

Європейська комісія висловила своє обурення планами президента США Дональда Трампа запровадити мита на імпорт в країну сталі й алюмінію і готується вжити заходів у відповідь. Про це в середу, 7 березня, в Брюсселі повідомила єврокомісарка з торгівлі Сесілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström).

 

«Ми дуже сумніваємося, що це узгоджується з правилами Світової організації торгівлі. У разі, якщо ініціатива американської адміністрації набуде чинності, Брюссель може скерувати до СОТ скаргу на рішення Вашинґтона», – процитувало її слова видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

«Окрім того, можливе вжиття заходів короткострокового характеру для тимчасового захисту європейських сталевиробників. Зрештою, ЄУ готовий скласти список американських товарів – таких, як арахісове масло і бурбон, – імпорт яких у країни європейського співтовариства може бути утруднений», – зазначила Мальмстрьом.

 

При цьому єврокомісарка попередила про небезпеку ескалації торгових воєн між Європою і США. Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, своєю чергою, заявила, що такі кроки американської адміністрації можуть спровокувати відповідні дії з боку зачеплених ними країн, включно з Канадою, європейськими державами і, в першу чергу, Німеччиною. Тим часом глава Європейської ради Дональд Туск повідомив сьомого березня в Люксембурзі, що питання американських мит на імпорт обговорюватиметься на саміті ЄУ, який пройде в Брюсселі 22-23 березня.

 

Нагадаємо, що у четвер, першого березня, Трамп оголосив про намір запровадити 25-відсоткове мито на імпорт сталі та 10-відсоткове – на імпорт алюмінію.

07.03.2018