Клімкін назвав "політичною шизофренією" позицію російських лібералів щодо Криму.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін розкритикував позицію російської опозиціонерки Ксенії Собчак, котра попросила в української влади дозволу на леґальний в'їзд до Криму, щоби зустрітися з виборцями, які голосуватимуть на нелеґальних дільницях на президентських виборах у Росії.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у twitter, реаґуючи на численні питання про позицію російської опозиціонерки.

 

"Мене всі про Собчак і окупований Крим питають, начебто інших тем нема. Дотримуватися українського законодавства для в’їзду в окупований Крим – це, звісно, позитив. Але законний в’їзд для ведення нелеґітимної кампанії до нелеґітимних виборів на окупованій території – це точно шизофренія. Звичайно, політична", – зазначив міністр.

 

"А щоб поспілкуватися з кримськими татарами, треба приїхати до Києва та зустрітися з Меджлісом, який визнаний в усьому світі та заборонений в окупованому Криму. Сподіваюсь, пані Собчак на стороні цивілізованого світу", – закликав Клімкін.

 

Напередодні в інтерв'ю "Ехо Москви" Ксенія Собчак заявила, що скерувала до посольства України лист з проханням дозволити поїхати в анексований Крим. "Якщо і поїду в Крим, то тільки з території України. Вважаю, що так правильно буде", – сказала вона.

 

Відповідаючи на питання, навіщо їй дозвіл України, адже йдеться про "російських виборців", Собчак зауважила, то в Криму планує поспілкуватися з "різними людьми", в тому числі й із кримськими татарами, які не задоволені ситуацією, яка виникла на півострові.

 

Після цього автор програми спитав, чи вона закликатиме виборців "іти назад в Україну", а Собчак відповіла: "Від мене багато хто чекає, що я скажу, що ми повернемо Крим Україні. Але я такого ніколи не скажу, тому що я розумію, що є люди – і це теж правда – які хочуть бути в Криму, який є частиною Росії", - сказала Собчак.

 

Вона вважає, що в Криму слід провести новий, леґальний і міжнародно визнаний референдум.

 

07.03.2018