Віце-міністр закордонних справ Польщі не вірить арґументам Клімкіна на Zbruč'і.

 

Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький поставив під сумнів щирість слів міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про бажання досягнути історичного порозуміння з поляками.

 

Про це Ціхоцький сказав у коментарі "Польському радіо", реаґуючи на статтю "Україна і Польща. Випробовування історією", котра вийшла на Zbruč'і 1 березня (у Польщі була надрукована в виданні Rzeczpospolita 4 березня). 

 

"Є проблема, коли слова української сторони абсолютно не відповідають дійсності; існує проблема відсутності довіри до українського партнера", – заявив віце-міністр закордонних справ Польщі.

 

Зі слів Ціхоцького, "ця проблема існує вже тривалий час".

 

"Проблема, коли слова української сторони абсолютно не відповідають дійсності. Це проблема довіри до нашого українського партнера, який у квітні 2015 року, у день візиту президента Польщі до Верховної Ради, прийняв так званий пакет законів про героїзацію Української Повстанської Армії", – сказав дипломат, натякнувши на виступ Броніслава Коморовського в українській ВР саме в день, коли там виступав президент Польщі.

 

"Це проблема певного процесу, або політики ідентичності української держави, яка прославляє державотворчий міф на основі УПА, Степана Бандери та Романа Шухевича. У цьому прославлянні абсолютно немає місця для роздумів над волинським злочином, над кров’ю поляків, що пролилася на Волині внаслідок навмисної, свідомої політики етнічної чистки", – сказав віце-міністр.

 

Ціхоцького, зокрема, зачепив фраґмент тексту, в котрому Клімкін пропонував припинити вшановувати пам’ять про Юзефа Пілсудського як відповідь на заборону Бандери. "Тут ми досягаємо певного рівня історичної неграмотності, з якою важко сперечатися... Прирівнювання Бандери до Пілсудського, прирівнювання УПА до Армії Крайової, прирівнювання волинського злочину до боротьби АК на сході – це той ревізіонізм та заперечення волинського злочину, що дуже турбує", – ітерпретує заступник голови МЗС Польщі.

 

Віце-міністр закордонних справ Польщі запропонував Клімкіну конкретно підтвердити слова про те, що він готовий взяти відповідальність за поліпшення відносин. "То я запитую, чому українська сторона двічі протягом останніх півроку відхилила пропозицію створення комісії на високому політичному (Україна уникає політизації переговорного процесу; спершу до діалогу був залучений міністр культури Євген Нищук, наразі – Павло Розенко, – Z) рівні, аби обговорити всі ці питання?" – закинув Ціхоцький.

 

Він додав, що такими темами мусять бути, зокрема, ексгумації польських жертв на території України та оновлений закон про ІНП. "Це саме та розбіжність між тим удаваним ніби здоровим глуздом і дійсністю, коли українська сторона саботує та заперечує пропозицію співпраці з нашого боку", – вважає Бартош Ціхоцький.

 

Дипломат нагадав, що польська компанія PGNiG перекрила нагальні потреби України в газі, коли "Газпром" свавільно понизив тиск у трубі – натомість образилася на недільний марш львівських націоналістів. "Символічно можна це описати так: Росія перекриває газ – польська сторона терміново збільшує постачання. А за це ми отримуємо демонстрацію з прапорами Степана Бандери у Львові під гаслом „Львів не для польських панів”, – сказав віце-міністр.

 

05.03.2018