В Лос-Анджелесі 90-й раз вручили «Оскар».

 

Найкращим фільмом визнано «Форму води» Гільєрмо дель Торо, який переміг і в номінації найкращого режисера. Найкращою актрисою стала Френсіс Макдорманд, актором — Гарі Олдман

 

 

Дія фільму  «Форма води» розгортається на початку 1960-х у секретній американській лабораторії. Якось туди привезли таємниче створіння, яке відловили в Південній Америці. Виявляється, що це амфібія-гуманоїд, з яким у героїні зав'язуються стосунки, й вона вирішує врятувати істоту. Навколо цього закручується фабула фільму, плюс радянські шпіони etc.

 

На цю нагороду також претендували: «Назви мене своїм ім'ям» (режисер Лука Гуаданьїно), «Темні часи» (Джо Райт), «Дюнкерк» (Крістофер Нолан), «Пастка» (Джордан Пів), «Леді-Птаха» (Ґрета Ґервіґ), «Примарна нитка» (Пол Томас Андерсон), «Секретне досьє» (Стівен Спілберґ) і «Три білборди під Еббінґом, Міссурі» (Мартін Макдона).

 

Серед інших нагород:

 

Найкращий актор другого плану: Сем Рокуелл («Три білборди під Еббінґом, Міссурі»)

 

Найкраща актриса другого плану: Еллісон Дженні («Я, Тоня»)

 

Найкраща операторська робота, кращі спецефекти: «Той, що біжить по лезу 2049»

 

Найкращий звук, найкращий монтаж звуку, найкращий монтаж: «Дюнкерк»

 

Найкращий оригінальний сценарій: «Пастка»

 

Найкращий адаптований сценарій: «Назви мене своїм ім'ям»

 

Найкращий фільм на іноземній мові: «Фантастична жінка» (Себастьян Леліо, Чилі)

 

Найкращий повнометражний анімаційний фільм, найкраща пісня: «Коко»

 

Найкращий повнометражний документальний фільм: «Ікар» (Брайан Фоґель)

 

Стрічка «Ікар» розповідає про допінґовий скандал у російському спорті. «Цей фільм про Росію, але більшою мірою – про важливість говорити правду», – наголосив Брайан Фоґель, отримуючи статуетку. Головною дійовою особою стрічки став Григорій Родченков, котрий до листопада 2015 року керував московською антидопінґовою лабораторією РУСАДА. Він розповідає, як російській спортивній системі вдавалося довгий час обходити контроль світових антидопінґових аґенцій.

05.03.2018