На виборах в Італії лідирує блок правих партій Сильвіо Берлусконі.

Проте ця політична сила набрала недостатньо голосів для формування уряду.

 

                                  рух M5S, Луїджі ді Майо  другий праворуч

 

Згідно з попередніми даними, на парламентських виборах в Італії, які пройшли в неділю, четвертого березня, найбільше голосів набирає правоцентристський блок. За виборче об’єднання, до якого ввійшли три партії – Lega Nord («Ліги Півночі») Маттео Сальвіні, Forza Italia ( «Вперед, Італіє») Сильвіо Берлусконі і націонал-консервативна партія Fratelli d’Italia («Брати Італії») – проголосувало близько 36,8 відсотка виборців. Про це повідомило італійське видання La Stampa.

 

На другому місці опинився протестний рух M5S («П'ять зірок») на чолі з Луїджі ді Майо (Luigi Di Maio). Його підтримало 32,5 відсотка італійців. Таким чином партія M5S стала найпопулярнішою в Італії, а найпопулярнішим політиком – Луїджі ді Майо.

 

Урядуючі соціал-демократи опинилися на третьому місці з результатом в 23,1 відсотка. Це найгірший результат Демократичної партії за всю історію її існування.

 

Правом обирати Палату депутатів володіє 46,6 млн італійців, які досягли 18 років. Загалом на недільному голосуванні обирали 630 депутатів Палати громад і 315 сенаторів. Кандидатури висунули понад сім тисяч осіб від 31 партії.

 

Більшість у парламенті отримує партія або коаліція, яка набере понад 40 відсотків голосів: тоді переможець зможе приступити до формування уряду. Оскільки жодна з політичних сил не досягла такого успіху, то залишається тільки можливість коаліційного уряду. Але напередодні виборів усі три провідні політичні сили – «П'ять зірок», блок консерваторів і правих популістів, соціал-демократи – відкинули саму можливість створення коаліційного уряду. Тому не виключено, що в Італії доведеться проводити повторні вибори.

05.03.2018