Презес Качинський відсторонив сенатора PiS від партії за антисемітизм.

 

 

Речниця PiS Беата Мазурек вчора поінформувала у твіттері, що сенатора від PiS Вальдемара Бонковського рішенням презеса Ярослава Качинського відсторонено від членства в партії і фракції партії в Сенаті. Причини такого рішення речниця не навела.

 

 

Натомість дисциплінарний речник PiS Кароль Карський на запит TVN24 пояснив, що причиною цього рішення була публікації на фейсбуці постів антисемітського спрямування. Він додав, що не бачить перед Бонковським майбутнього в PiS, підкресливши, що в партії не толеруватимуть поведінки такого плану.

 

Останньою краплею в серії публікацій сенатора став перепост відео, змонтованого, як виявилось, з нацистських пропагандистських матеріалів із варшавського ґетто з коментарем "як жид жида гнав на смерть".

 

У своє виправдання сенатор пояснював оnet, що "не є і ніколи не був антисемітом", а тільки хотів показати, що як були різні поляки, так само були і різні євреї. Характерно, що перепост фактично є підтримкою недавнього скандального висловлювання прем'єра Моравецького в Мюнхені з тими ж, по суті, тезами.

 

Вже після оголошення рішення Бонковський процитував на fb Ганну Аренд на тему єврейської колаборації і градацію Черчилля: "1. Ворог. 2. Смертельний ворог. 3. Партійний товариш".

 

Скандально відомим Бонковський став у вересні минулого року, "прославившись" своїми нападками на емігрантів ("хочете зробити нам пекло, цих людей неможливо цивілізувати, я не хочу порівнювати з польськими свинарниками, бо в наших хлівах є чисто"); дещо пізніше розгорівся новий скандал зі звинуваченнями дружини у зраді і залякуванні її та родини.

 

Вальдемар Бонковський за фахом є столяром. Працював у торгівлі, провадив ферму в Єднувці.

 

З початку 90-х років був активістом Porozumienie Centrum (попередник PiS), потім PiS, рішенням Ярослава Качинського був навіть кооптований в члени політради. З п'ятої спроби в 2015 році став сенатором.

 

23.02.2018