Суд виправдовує чверть водіїв, упійманих п’яними за кермом.

 

Протягом минулого року патрульні спіймали 3104 водіїв, які керували автівками у стані сп'яніння, але суд вже виправдав 25% із них, повідомив заступник начальника Управління патрульної поліції Львівської області Володимир Струк, передають Варіанти.

 

«25% зі складених протоколів уже оскаржені у судах. Тобто рішення суд прийняв негативне, водіїв виправдано.

 

Близько 10% із тих оскаржень суди закривають за ст.22  Кодексу України про адміністративні правопорушення – це малозначність вчиненого діяння, або за ст.21 і передають справу на розгляд трудового колективу чи громадським організаціям. Решту справ закривають за ст.247 – відсутність складу правопорушення.

 

Так трактують суди. Маючи освідчення водія, маючи відео з бодікамер поліцейських, де видно, що водій керував транспортним засобом, що він проходив освідчення на стан сп'яніння. Але суди все одно не вбачають у цьому складу адміністративного правопорушення», – розповів Володимир Струк.

 

З 2016 року в Україні за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння посилили адміністративну відповідальність. Так, водій, якого вперрше спіймали за кермом у стані сп'яніння, сплатить штраф 10,2 тис. грн, також його позбавлять права керування на один рік.

 

Якщо ж водій повторно вчинить це правопорушення протягом року, він платитиме уже 20,4 тис. грн штрафу, а прав позбудеться на три роки. 

 

У випадку, коли водія у стані сп'яніння впіймають двічі за рік, з нього стягується штраф 40,8 тис. грн із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.

21.02.2018