У Львівській міськраді розповіли про плани реставрації сакральних споруд.

 

У кошторисі Львова на 2018 рік передбачено 840 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для реставрації шести храмів та їхніх приміщень, інформує Львівська міська рада.

 

Зокрема, передбачено 100 тис. грн для виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт колишніх келій костелу Францисканок (вул. М. Лисенка, 45); 100 тис. грн на виготовлення ПКД на ремонт костелу св. Миколая (вул. Грушевського, 2); 340 тис. на ПКД ремонту фасадів храму св. Петра і Павла (вул. Театральна, 11); 100 тис. грн на ПКД на ремонт Успенської церкви (вул. Руська, 7); 100 тис. грн на ПКД на ремонт церкви св. Іллі (вул. Дорога Кривчицька, 113).

 

Також 100 тис. грн передбачено на виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної). Як уточнила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, цього року капітально відремонтують сходи на пл. Князя Ярослава Осмомисла, які ведуть до церкви Матері Божої Неустанної Помочі (Марії Сніжної).

 

«Минулого року в нас було передбачено виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонтно-реставраційні роботи церкви Марії Сніжної. Однак ми не могли розпочати проектування, бо зрозуміли, що там є проблема зі сходами, які ведуть до храму. І їх потрібно ремонтувати першочергово», – розповіла Лілія Онищенко, додавши, що на ці роботи виділено 200 тис. грн.

 

Лілія Онищенко також зазначила, що сам храм має вертикальні тріщини, конструктивні і дуже складні.

 

«Минулого року ми зробили геологію ґрунтів, дослідження усіх комунікацій і побачили, що там іде колектор. Відповідно зрозуміли, що фактично через те, що там є погане водовідведення, почав відходити притвор церкви і з’явилася тріщина.

 

Тому, якщо цього року виготовимо ПКД на ремонт церкви і відремонтуємо сходи, то це буде зроблена велика робота, щоб наступного року розпочати ремонт храму», – сказала вона.

 

Перші письмові згадки про львівський храм Марії Сніжної датуються 1344 роком.

19.02.2018