НАТО готує нову місію в Іраку.

Передовсім ідеться про допомогу у вишколі працівників іракських сил безпеки.

 

 

Північноатлантичний Альянс має намір розширити операцію з підтримки спецслужб Іраку, щоб перешкодити зміцненню терористичного угрупування «Ісламська держава». Міністри оборони 29 країн-членів НАТО, в четвер, 15 лютого, ухвалили рішення розпочати конкретне військове планування нової місії з вишколу.

 

За словами Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, з проханням посилити участь Північноатлантичного Альянсу в боротьбі з джихадистами зверталися як уряд в Багдаді, так і очолювана Сполученими Штатами антитерористична коаліція. «98 відсотків території, яку раніше захопили в Іраку бойовики “Ісламської держави”, нині вже звільнено. Тепер ми повинні пильнувати ці території. Адже безпека за кордоном сприяє безпеці у нас вдома», – цитує заяву Столтенберґа телеканал ARD.

 

Ще кілька місяців тому натовські фахівці знову почали вишколювати працівників органів безпеки в Іраку, зокрема навчали того, як знешкоджувати вибухові пристрої. Однак двадцяти експертів, котрі поки що цим займаються, є явно недостатньо. Передбачають, що до країни буде відряджено кілька сотень інструкторів (точна кількість ще узгоджується). Розширення місії передбачає, серед іншого, організацію роботи військових академій в Іраку.

16.02.2018