Грузія домагається від Польщі екстрадиції Міхеїла Саакашвілі.

Цю інформацію підтвердили в Головній прокуратурі Грузії.

 

 

Відомо, що ще 4 серпня минулого року Головна прокуратура Грузії звернулася з питанням екстрадиції екс-президента Міхеїла Саакашвілі до Генеральної прокуратури Республіки Польща. «Того ж дня, 4 серпня, варшавське центральне національне бюро Інтерполу отримало надіслану грузинською стороною документацію, що було підтверджено з їхнього боку в ході телефонної розмови з представником тбіліського центрального національного бюро Інтерполу. Наразі тривають всі передбачені законодавством процедури», – заявили в Головній прокуратурі Грузії. Як зазначили грузинські прокурори, ці запити залишаються в силі.

 

«Запит про екстрадицію надіслано до Польщі, і там діють ті ж правила. Це свіжі новини, отже, ми не можемо вимагати у Польщі терміново відреагувати. В європейських країнах існує одна і та ж процедура. Ми є членами однієї і тієї ж європейської конвенції щодо екстрадиції. Йдеться про кілька судових інстанцій, що вимагає часу. Якщо ці процедури почнуться в Польщі, ми можемо говорити про якісь результати», – цитує грузинський інформаційний портал Georgia Online слова міністра юстиції Грузії Теї Цулукіані.

 

Грузинська сторона раніше кілька разів надсилала Києву запит про екстрадицію Саакашвілі, і, як заявляє глава грузинського Мін'юсту, він, як і раніше, залишається в силі. «Запит був в силі, але яке рішення ухвалювати – це мали вирішувати в Українській державі. У них було два варіанти, і сьогодні ми побачили, що вони ухвалили друге рішення, тобто здійснили видворення цієї особи з їхньої території в країну, звідки вона свого часу в'їхала на територію України», – зазначила Цулукіані.

 

Нагадаємо, що у понеділок, 12 лютого, лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі реадмісували до Польщі – країни попереднього перебування. При цім українські прикордонники застосували силу проти прибічників екс-президента Грузії, котрі намагалися завадити операції. «Військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Міхеїла Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування. Однак під час виконання процедури на представників правоохоронних органів накинулися невідомі із оточення Міхеїла Саакашвілі. Прикордонники змушені були захищатися та застосували силову підтримку», – повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

 

Представник ДПСУ нагадав, що 22 вересня 2017 року Мостиський суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. 3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив екс-президентові Грузії у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

13.02.2018