Саакашвілі депортували до Польщі.

 

Лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі видворили до Польщі – у країну попереднього перебування. При цім українські прикордонники застосували силу проти прибічників екс-президента Грузії, котрі намагалися завадити операції.

 

Про це повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян на своїй сторінці у Facebook.

 

"Військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Міхеїла Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування. Однак під час виконання процедури на представників правоохоронних органів накинулися невідомі із оточення Міхеїла Саакашвілі. Прикордонники змушені були захищатися та застосували силову підтримку", – прокоментував Слободян.

 

Представник ДПСУ нагадав, що 22 вересня 2017 року Мостиський суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. З січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив Міхеїлові у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем. 5 лютого Київський апеляційний адмінсуд повторно не задовольнив скарги Саакашвілі на рішення Міграційної служби про відмову в оформленні документів про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

 

"Згідно з наведеними вище судовими рішеннями, ця особа перебувала на території України незаконно, а тому із дотриманням усіх юридичних формальностей була повернута до країни, звідки прибула, порушуючи вітчизняне законодавство", – додав Слободян.

 

Як писав Z, у понеділок близько 15:00 спецпідрозділ людей у мілітарній формі затримав лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі в київському ресторані "Сулугуні" у Музейному провулку, 10, неподалік офісу "РНС". 

 

Минулого тижня Генеральний прокурор Юрій Луценко не заперечував, що коли Міхеїл Саакашвілі програє суди в Україні, то його спровадять до Європи.

 

"Якщо суд визнає, що він не має права на політичний притулок в Україні, виникне декілька можливостей для нього. Перша – добровільне повернення в будь-яку з обраних ним країн: наприклад, у Нідерланди, де проживає його сім’я. Наскільки мені відомо, у Нідерландах підтвердили готовність прийняти його за процедурою возз’єднання сімей (Family Union). Ця дорога відкрита", – сказав Луценко. Нагадаємо, дружина Міхеїла Саакашвілі Сандра Рулофс має голландське громадянство.

 

Зі слів Луценка, другий варіант – "добровільна або примусова депортація в одну з обраних ним країн, або в країну, з якої він нелегально перетнув український кордон" – тобто Польщу, а третій – екстрадиція на вимогу генеральної прокуратури Грузії.

 

12.02.2018