Nord Stream 2 погрожує Єврокомісії вимогою компенсації за збитки.

Компанія-будівник газогону в обхід України застерігає Брюссель від змін законодавства, яке стосується запланованого будівництва нової гілки.

 

 

«Якщо Європейська Унія заднім числом змінить норми нам на шкоду, постануть питання про компенсацію збитків. Покладаючись на чинне європейське законодавство, Nord Stream 2 вже інвестувала в проект п’ять мільярдів євро», – застеріг виконавчий директор Nord Stream 2 Маттіас Варніґ (Matthias Warnig) в інтерв'ю діловому тижневику Wirtschaftswoche, опублікованому в середу 7 лютого.

 

Невдоволення дочірньої компанії «Газпрому» викликане пропозицією Європейської комісії поширити «Газову директиву ЄУ» на газогони з третіх країн, тобто і на Nord Stream 2. Якщо цю зміну буде ухвалено, власник газогону не зможе одночасно бути і його оператором. За словами Варніґа, якщо вимогу Унії про зміну власника очолюваної ним компанії буде реалізовано, то залишиться незрозумілим, хто стане її власником замість російського газового монополіста.

 

Змінити «Газову директиву ЄУ» Єврокомісія запропонувала в листопаді 2017 року. «Директива» є частиною «Третього енергопакету ЄУ». Цей пакет законодавчих актів спрямований на гарантування рівної конкуренції та безпеки поставок на газовому ринку Євроунії.

07.02.2018