Президент Польщі вирішив підписати оновлений закон про Інститут нацпам'яті.

Оголошуючи про своє рішення, Анджей Дуда поінформував, що скерує підписаний  закон до Конституційного суду на вивчення.

 

 

«Я здецидувався, що підпишу закон (про ІНП, – Z), у зв’язку з чим ті приписи зі статті 55а вступлять в силу. Але водночас – оскільки для мене надзвичайно важливим є той чутливий момент, який спричиняє голоси спротиву (...) – я вирішив скерувати цей закон до Конституційного трибуналу, аби Трибунал вивчив відповідність з Конституцією тих приписів у двох питаннях», – процитував заяву Дуди телеканал TVN24.

 

Польський президент пояснив, що йдеться про те, чи оновлений закон не обмежує свободи слова. Також Дуда вказав на застереження ізраїльської сторони, які стосувалися можливих обмежень законом наукової та художньої діяльності.

 

Очільник польської держави наголосив, що зміни до закону про ІНП останнім часом призвели до широкої дискусії не тільки у польському публічному та політичному просторі, а й на міжнародній арені. Анджей Дуда звернув увагу, що «цю тему чути у відносинах між Польщею та Ізраїлем, поляками та євреями, а також у просторі польсько-американських відносин».

 

Нагадаємо, що верхня і нижня палати парламенту Польщі ще раніше схвалили поправки до закону про ІНП. Нові норми передбачають покарання штрафами або тюремним ув’язненням на термін до трьох років за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Закон також запроваджує покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської трагедії, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

06.02.2018