Польські поправки щодо "українських злочинів"

 

 

26 січня ц.р. о 11 год. 14 хв. Сейм Республіки Польща, відкинувши застереження генерального прокурора і поправки PO (замінити окреслення "українські націоналісти" на "бандерівські націоналісти"), прийняв зміни до закону про Інститут національної пам'яті – Комісії переслідування злочинів проти польського народу, окремо виділяючи у сфері компетенції ІНП "злочини українських націоналістів і українських формувань", які раніше входили в цю компетенцію під грифом "інших злочинів, що є злочинами проти миру, людства або воєнними злочинами".

 

Цей проект був внесений ще 6 липня 2016 року (у відповідь, як пояснюється в обґрунтуванні, на прийняття Верховною Радою України в день виступу там президента РП закону "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті", що передбачає відповідальність за зневажливе ставлення до згаданих борців та заперечення факту правомірності їх боротьби). 5 жовтня того ж  року він пройшов перше читання, а друге читання — 25 січня 2018 року. Наступного  дня він був проголосований 279 голосами з 460 депутатів (PiS — 225 з 237, PO — 2 з 136, Kukiz'15 — 27 з 30, N — 5 з 25, PSL — 11 з 16, позафр. — 6 з 7, WiS — 3 з 6, UED — 0 з 3).

 

Публікуємо переклад тексту проголосованого закону та існуючої в законі про ІНП статті про карну відповідальність, де є відсилання на змінену статтю 1.

 

проект

Закон

з дня .....

про зміну закону про Інститут національної пам'яті – Комісії переслідування злочинів проти польського народу.

 

Ст. 1

В закон з дня 18 грудня 1998 р. – закон про Інститут національної пам'яті – Комісії переслідування злочину проти польського народу (Dz.U. з 2016 р. поз. 152, 178, 677, 749 з пізн. змінами) вносяться наступні зміни:

1) Ст. 1 в пункті 1, літ. а дістає наступну редакцію:

[Розділ 1. Загальні положення

Ст. 1. Закон регулює:

1) облік, збір, зберігання, опрацювання, охорону, доступ і публікацію документів органів безпеки держави, створених та зібраних від дня 22 липня 1944 р. до дня 31 липня 1990 р., та також органів безпеки Третього Рейху і Союзу Радянських Соціалістичних Республік, що стосуються:]

 

„a) скоєних на особах польської національності або польських громадянах інших національностей в період від дня 8 листопада 1917 р. до дня 31 липня 1990 р.:

– нацистських злочинів

– комуністичних злочинів

– злочинів українських націоналістів і українських формувань, що колаборували з III Рейхом,

– інших злочинів, що є злочинами проти миру, людства або воєнними злочинами".

 

2) Після ст. 2 додається ст. 2a в редакції:

 

"Злочинами українських націоналістів і українських формувань, що колаборували з III Рейхом, в розумінні закону, є скоєні українськими націоналістами в 1925–1950 роках дії, що полягають в застосуванні насилля, терору або інших форм порушення прав людини щодо особи чи груп населення, а зокрема щодо до польського населення. Злочинами українських націоналістів і українських формувань, що колаборували з III Рейхом, є також участь у винищенні єврейського населення та геноциді громадян II Республіки Польської на територіях Волині та Східної Малопольщі".

 

Ст. 2

Закон набуває чинності після закінчення 14 днів з дня оголошення.

 


Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu. 06.07.2016

 

Витяг із чинного закону про Інститут національної пам'яті – Комісії переслідування злочинів проти польського народу

Розділ 7

Карні положення

[...] Ст. 55. Хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, про які говориться в пункті 1 статті 1, підлягає штрафу або карається позбавленням волі до трьох років. Вирок подається до публічного оголошення.


USTAWA z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu

 

і доповнення новими поправками:

«Ст. 55a. 1. Хто публічно і всупереч фактам приписує Польському Народу або Польській державі відповідальність або спів-відповідальність за скоєні німецьким Третім Райхом нацистські злочини, визначені в ст. 6 Списку Міжнародного військового трибуналу, долученого до Статуту Міжнародного воєнного трибуналу для суду і покарання головних воєнних злочинців європейських країн осі, підписаного в Лондоні дня 8 серпня 1945 р. (Dz. U. з 1947 р. поз. 367), або за інші злочини, що є злочинами проти миру, людства або воєнні злочини або в інший спосіб грубо зменшують відповідальність реальних винуватців цих злочинів, підлягає штрафу або карається позбавлення волі до 3 років. Вирок публічно оголошується.

2. Якщо винуватець вчинку, визначеного в абз 1 діє ненавмисно, то підлягає штрафу або карається обмеженням свободи.

3. Не скоює злочину винуватець вчинку, визначеного в параграфі 1 і 2, якщо він учинив цей вчинок в рамках мистецької або наукової діяльності.

Ст. 55b. Незалежно від положень, що діють у місці вчинення забороненого вчинку даний закон застосовується до польського громадянина та іноземця в разі скоювання злочинів, про які йдеться в ст. 55 і ст. 55a".

 

USTAWA z dnia 26 stycznia 2018 r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu

27.01.2018