Голова ради директорів «Газпрому» продав усі свої акції компанії.

 

 

Як випливає з відкритих даних компанії, до 25 січня голові ради директорів «Газпрому» Віктору Зубкову належали 0,0007611037% акцій «Газпрому». Потім, повідомляють «Ведомости», частка Зубкова в статутному капіталі компанії скоротилася до нуля.

 

Виходячи з котирувань на цей день, цей пакет міг коштувати близько 26,6 млн руб. Коли він їх придбав 8-9 червня минулого року, їхня ціна була на локальному мінімумі і вони коштували  21 млн руб.

 

Зубков не вперше знижує свою частку в компанії до нуля. Він вперше став акціонером «Газпрому» в 2013 р., а наступного року — продав пакет. Пізніше Зубков повернувся в число акціонерів компанії і знов, навесні 2016 р., він знову вийшов з капіталу компанії.

 

Характерно, що Зубков вміє купити акції рідної компанії майже на мінімумі, а продати — майже на максимумі.

 

Про евентуальне падіння акцій «Газпрому» можуть свідчити дані про рекордний видобуток нафти в США (10,04 млн барелів щодоби в листопаді, практично рівень рекордного видобутку листопада 1970 року) — за рахунок відновлення лукакового буму, тобто збільшення заморожених при низьких цінах розробок лупакової нафти. При цьому за роки кризи продуктивність видобутку лупакової нафти зросла.

 

А все це, відповідно, заповідає зниження світових цін на нафту. І власне на це вказує січнева трансакція поінформованого голови ради директорів «Газпрому»: ціна акцій компанії прив'язані до цін на нафту у світі.

 

02.02.2018