Андерс Ослунд заявив про підміну списку з «кремлівської доповіді».

За словами економіста, експерта Атлантичної ради, котрий спеціалізується на країнах Східної Європи, опублікований список цілковито вихолощує первинну ідею антиросійських санкцій.

 

 

Як пояснює Андерс Ослунд (Anders Åslund) у своїй статті на сайті Атлантичної ради, в первинному варіанті «кремлівська доповідь» мала б назвати російських чиновників та олігархів, котрі заробили свої статки незаконним шляхом – за допомогою контактів з Кремлем. «Однак в останню хвилину якась високопоставлена особа – хто, зараз невідомо, – відкинула всю роботу експертів і замість цього записала імена вищих посадових осіб з адміністрації президента і уряду Росії і 96 російських мільярдерів зі списку Forbes. Зробивши це, високопоставлений чиновник виставив на посміховисько урядових експертів, які підготували іншу доповідь, зробив ухвалений влітку новий закон про санкції неефективним і перетворив на глузування санкції проти Росії в цілому», – зазначає Ослунд.

 

За його словами, якщо публікація цього підміненого списку й матиме якісь наслідки, то радше ті, що російська еліта об’єднається навколо Путіна. «Тоді як автори закону прагнули розділити її і запропонувати впливовим росіянам можливість жити безпечно на Заході. Багато бізнесменів зі списку Forbes – громадяни інших країн, котрі мешкають за межами Росії роками. У влади США немає жодних доказів, що ці люди зробили хоч якісь правопорушення. Тож найбільше виграв від нового списку президент Росії», – нарікає Андерс Ослунд.

 

Нагадаємо, що у ніч на вівторок, 30 січня, Міністерство фінансів США оприлюднило так звану «кремлівську доповідь» – список осіб, наближених до президента Росії Володимира Путіна. У документ увійшло 210 осіб. У їхньому числі – всі члени уряду Росії, співробітники адміністрації президента, голови держкорпорацій, керівники правоохоронних відомств і олігархи, щодо яких можуть бути запроваджені санкції.

 

Список став одним з кроків реалізації закону під назвою «Протидія ворогам Америки за допомогою санкцій», який Дональд Трамп підписав 2 серпня 2017 року.

31.01.2018