США опублікували давно очікувану «кремлівську доповідь».

Вона містить список осіб з близького оточення президента Росії Володимира Путіна, щодо котрих Вашінґтон може застосувати санкції.

 

 

Список, опублікований Міністерством фінансів США, охоплює 210 імен – це 114 високопоставлених чиновників і керівників державних підприємств, а також 96 близьких до Путіна олігархів. Про це повідомила інформаційна аґенція Bloomberg.

 

Серед бізнесменів, котрі потрапили до «кремлівської доповіді», такі відомі персони, як Алішер Усманов, Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Вагіт Алекперов, Сулейман Керімов, Юрій Мільнер та ін. Всі вони досі не перебували під санкціями, які Сполучені Штати та Європейська Унія запроваджували проти Росії після анексії Криму і початку збройного конфлікту на сході України 2014 року.

 

Також в списку є засновник «Лабораторії Касперського» Євген Касперський, голова правління «Сбербанка России» Герман Греф, керівник «Альфа-банку» Петро Авен, а ще співвласник «Норильського нікелю» мільярдер Володимир Потанін. Нещодавно Авен заявив, що «Альфа-банк» не обслуговуватиме російських оборонних підприємств, але це не врятувало його від потрапляння  в «кремлівську доповідь».

 

У числі кремлівських чиновників, зокрема, вказані глава адміністрації президента Антон Вайн, його заступник Олексій Громов, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, помічник Путіна Владислав Сурков, котрий курує російську інвазію на Донбасі. Окремою главою йде уряд на чолі з Дмитром Медведєвим. У доповідь вписані всі 8 віце-прем'єрів і 22 міністри. Також до списку потрапили спікери обох палат парламенту – В'ячеслав Володін і Валентина Матвієнко, керівник Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, директор ФСБ Олександр Бортніков, начальник генштабу Валерій Герасимов. У «кремлівській доповіді» згадані і колишній голова кремлівської адміністрації Сергій Іванов, мер Москви Сергій Собянін і генпрокурор Юрій Чайка. 

 

Перебування в цьому списку ще не означає автоматичного застосування щодо фігурантів штрафних заходів, зокрема заморожування активів чи відмова в американських візах. Проте їхнє потраплання в список може спонукати банки та інші організації в США та Європі не вести з ними бізнесу, подає аґенція Bloomberg.

30.01.2018