Обласна рада відреагувала на законопроект польського Сейму про «бандерівську ідеологію».

 

Учора, 30 січня, під час засідання сесії Львівської облради депутати проголосували за аяву про категоричне несприйняття законопроекту польського Сейму «про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології"», передає ЛП.

 

Так, ЛОР висловила своє категоричне несприйняття законопроекту, ухваленого Сеймом Республіки Польща 26 січня 2018 року «Про внесення змін до Закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів».

 

Як наголосили в ЛОР, українську тематику вкотре використовують у внутрішній політиці Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого двох сусідніх народів продовжують політизувати.

 

«Категорично не сприймаємо чергової спроби нав’язати однобічне трактування історичних подій, зокрема некоректного використання в офіційному документі Республіки Польща назви частини території сучасної України.

 

Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті занепокоєння викликає намір зобразити українців винятково як "злочинних націоналістів" та "колаборантів Третього рейху"», – ідеться у заяві.

31.01.2018