Містяни створили спільноту для запобігання крадіжкам ромами у середмісті.

 

У Львові побільшало випадків пограбування перехожих ромами. Подекуди, скаржаться постраждалі, речі у них забирають, навіть не ховаючись, підходячи групами.

 

Речниця Патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій підтверджує, що ромів за грабежі та крадіжки зараз затримують ледь не щодня, проте не завжди львів’яни пишуть заяви.

 

«Одного вечора затримали 12 осіб – 9 за грабіж і 3 за крадіжку, яка, можливо, теж буде кваліфікована як грабіж. Ледь не щодня затримуємо одних і тих самих, разів три на тиждень точно», – говорить вона.

 

Притягувати до відповідальності грабіжників має вже Головне управління Національної поліції у Львівській області. За словами речниці управління Світлани Добровольської, крадіжка не є тяжким злочином, тому після допиту зловмисників відпускають.

 

«Коли відбувається крадіжка, встановлюють особу, відкривають кримінальне провадження, допитують та встановлюють обставини правопорушення. Після цього зловмисника відпускають, хіба що є підстави вважати, що правопорушення вчинене неодноразово або що це грабіж чи розбій, тобто злочин з середнім ступенем важкості», – каже Світлана Добровольська.

 

Містяни вирішили об’єднатись і створити спільноту, що стежитиме за ромами у середмісті, запобігаючи крадіжкам. У мережі Facebook виникла група Л.О.В.Ц.І.

 

У суботу, 27 січня, члени спільноти здійснили свій перший вихід.

 

«Близько 22:10 у центрі міста (кут пл. Ринок та вул. Краківської) небайдужі громадяни затримали групу з 7 циганок, які намагалися поцупити речі у туристки. Всіх їх обшукали та здали поліції.

 

Під час неофіційного спілкування працівник поліції дав мені чіткий натяк на те, що вони змушені будуть їх відпустити через відсутність альтернативи щодо їхнього кримінального покарання», – ідеться в дописі у спільноті.

 

Її члени стверджують, що хочуть діяти винятково у законному полі і не збираються загострювати конфлікти або принижувати чиюсь гідність, проте прагнуть захистити своє місто від зухвалих пограбувнь. Тому для початку попередили групи ромів.

 

Водночас Міжнародний фонд «Відродження» виступив зі заявою, в якій засуджує посилення негативних стереотипів щодо ромів.

 

«Міжнародний фонд «Відродження» докладає зусиль для розвитку в Україні відкритого суспільства, до засадничих цілей якого належать повага до прав людини та недискримінаційне ставлення до меншин. Ми дуже занепокоєні, що в Україні продовжують виникати спільноти, які об‘єднуються на ґрунті ненависті, зокрема до представників ромської національної меншини. Дуже небезпечними є заклики таких спільнот до жителів міст самоорганізовуватись у ланки громадської безпеки для «боротьби зі злочинністю з боку ромів», – ідеться в заяві.

 

Міжнародний фонд «Відродження» також дуже стурбований тим, що почастішали випадки використання медіа для поширення повідомлень про об’єднання проти нацменшин, наголошує директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко.

 

«Закликаємо уповноважених представників державної влади та самоврядування втручатись і запобігати громадському самосуду та насильству за етнічною ознакою по всій території України», – ідеться в заяві.

 

«Водночас, почуття захищеності членів місцевих громад є важливим спільним інтересом. Міжнародний фонд «Відродження» надає підтримку ініціативам місцевих громад щодо розвиту недискримінаційних підходів до забезпечення громадської безпеки. Ми готові до співпраці для пошуку рішень, що дають відповідь на протиправні прояви, але не загрожують порушенням прав людини за етнічною ознакою», – додали у Фонді.

 

Коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020» теж оприлюднила свою заяву щодо антиромських настроїв.

 

«Коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020» буде постійно захищати права національних меншин в Україні, згідно зі законодавством України, та виступати проти насильства та порушення прав людини.

 

Ми звертаємось до влади з вимогою вжити негайних дій щодо запобігання антиромським настроям та подіям в регіонах України, довести до логічного кінця кримінальні справи, відкриті за заявами представників ромської національної меншини щодо порушення їхніх прав та приведення цих питань у відповідність до законодавства України і міжнародних стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту, доступу до освіти, а також – вироблення практичних механізмів ефективної реалізації прав національних меншин в активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади», – йдеться у заяві голови Коаліції ромських неурядових організацій «Стратегія 2020» Володимира Кондура.

30.01.2018