Суддя зобов'язав злочинця прочитати вірш Франка і оповідання Толстого.

 

Суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський присудив 26-річному злодієві умовний термін покарання за крадіжку з обов'язком вивчити напам'ять вірш Івана Франка "Строфи", а також прочитати трилогію повістей російського письменника Льва Толстого. "Дитинство. Отроцтво. Юність".

 

Ілюстрація до оповідання Івана Франка "Грицева шкільна наука"  

 

Про це йдеться у повідомленні Малиновського суду.

 

Суд встановив, що 21 липня 2021 року ближе до півночі 26-річний чоловік через вхідні двері проник до квартири свого знайомого та викрав мобільний телефон та 50-гривневу купюру. Дії крадія кваліфікували за частиною 3 статтею 185 КК України – таємне викрадення чужого майна, поєднане з проникненням у житло.

 

При написанні вироку суддя давав оцінку не лише окремому вчинку обвинуваченого, а і його особистості. Гарський зважив, що підсудного виховував батько: мати покинула сім'ю, коли хлопець був малюком. Тепер і сам обвинувачений має свою сім’ю, виховує двох дітей.

 

"Враховуючи переїзд матері і той факт, що мати створила іншу сім’ю, він у першому класі, протягом навчального року, навчався одразу в різних школах, різних населених пунктах. В цей проміжок часу він майже постійно перебував на вулиці, не навчався, займався бродяжництвом, оскільки ані мати, ані батько не контролювали його перебування у школі. Його виявили сусіди або чужі люди на вулиці, в зв’язку з чим віддали в притулок для дітей. Відповідно, з 1 класу по 5-й обвинувачений фактично не навчався, закінчив лише 9 класів ЗОШ та одразу почав працювати, оскільки вступити до технікуму не зміг через погані оцінки. Таким чином, є очевидною відсутність з боку батьків обвинуваченого до останнього як до дитини жодної уваги та піклування, а також невиконання своїх батьківських обов’язків з навчання і виховання. Спосіб життя, який створили батьки для обвинуваченого, свідчить про повне зневажання звичайних людських цінностей та чутливих цінностей дитини. Не зрозуміли такі батьки і того факту, що зміна місця навчання для маленької дитини – це вже велика психологічна травма, оскільки кожного разу він стикається з новим соціальним колом людей, які є різними як за характером і темпераментом, так і за вихованням", – арґументував суддя.

 

Під час дослідження особистості обвинуваченого Гарський зауважив, що чоловік майже зовсім не читає жодної літератури – повідомив, що за все життя прочитав лише дві книжки, а під час судового засідання читав по складах.

 

"Суддя у нарадчій кімнаті зробив висновок, що, оскільки з дитинства обвинуваченому не була привита схильність до пізнання себе в навколишньому світі на межі звички, що, на думку суду, надасть можливість зрозуміти інших людей, корисним для такого зайняття буде трилогія Л. Толстого «Дитинство. Отроцтво. Юність» 1852 – 1857 роки. Вказані повісті, які народилися з щоденників молодого Толстого, на думку самого автора, описують пошук відповіді на питання спочатку дитини, а потім молодої людини, як чисте безпосереднє створіння може перетворитись на марнославну порочну людину. Типова траєкторія дорослішання фіксується ним у найменших рухах душі, які в перспективі впливають на все життя людини. Прочитання обвинуваченим вірша Івана Франко «Строфи», на думку судді, досить широко розкриває зміст життя кожної людини та показує, як залишитись високоморальною людиною", – постановив суддя.

 

Відтак вироком судді Олександра Гарського обвинуваченого визнано винними у скоєні злочину, передбаченого частиною 3 статтею 185 КК. Суд присудив йому покарання у вигляді позбавлення волі терміном на три роки із іспитовим строком на один рік. Крадій мусить періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи, а також дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій – тобто прочитати книги.

 


Довідка (сайт chesnosud.org):

Кандидат у Верховний Суд

Гарський Олександр Вячеславович

ВИБУВ З КОНКУРСУ за результатами пленарного засідання 

НЕГАТИВНИЙ ВИСНОВОК ГРД

Результати анонімного письмового тестування -  73,5 балів

Результати практичного завдання - 66,5 балів

Загальний результат іспиту -  140 балів

Рішення  ГРД: За результатами розгляду справи кандидата Громадською радою доброчесності було затверджено висновок про невідповідність кандидата критеріям доброчесності та професійної етики. Основна причина висновку -  не дотримання встановлених законом обов’язків щодо правдивого декларування свого майна.

19.11.2021