Суд почав розгляд позову Ярослава Жукровського проти Міністерства юстиції.

 

Львівський окружний адміністративний суд почав розглядати позов екс-голови Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослава Жукровського до Мін’юсту. Сьогодні, 29 січня, відбулось перше, підготовче, засідання у цій справі, передає Zaxid.net.

 

Ярослав Жукровський звернувся із позовом до Міністерства юстиції із вимогою визнати протиправним наказ про його звільнення. Він хоче поновитись на посаді голови львівського управління юстиції і вимагає через суд виплатити йому середній заробіток «за час вимушеного прогулу», йдеться у його позивній заяві.

 

Екс-голова львівської юстиції також звернувся до суду із усним клопотанням заборонити Мін’юсту вчиняти будь-які дії щодо конкурсу на заміщення посади голови управління на час розгляду його позову, адже це може зашкодити поновленню чиновника на посаді. Проте суддя Андрій Гулик відклав розгляд цього клопотання до наступного засідання.

 

Під час засідання до переліку відповідачів, окрім міністерства, додалось ще й львівське управління юстиції. За словами представниці Мін’юсту Ірини Скалецької, саме воно може розглядати питання виплат заробітної плати та внесення змін до трудової книжки.

 

Під час засідання представниця Мін’юсту заявила, що підставою для звільнення Жукровського з посади були матеріали його дисциплінарної справи, а доповідних записок, у яких йшлося про примус чиновників до противправних дій, «не брали до уваги».

 

«Представниця Міністерства юстиції бреше, так само, як і дисциплінарна комісія вводить суспільство в оману. Тому що ті доповідні записки були в матеріалах дисциплінарного провадження, про ці доповідні записки знали всі. І саме за ними мали би порушувати кримінальні справи, а не вдавати, що їх немає. І винних осіб треба садити в тюрму, а не прикривати їх. Ця система прикривання має припинитись. Ці доповідні записки були підписані трьома посадовими особами, і вони письмово стверджували про те, що їх змушували вчиняти неправомірні дії, їх змушували заходити в реєстр і шукати компромат на державних реєстраторів, на нотаріусів, на інших суб’єктів державної реєстрації – аби потім займатись банальним «доїнням» цих осіб. Я зупинив це – і поплатився посадою», – заявив Ярослав Жукровський журналістам після засідання суду.

 

«Я впевнений, що суд ухвалить справедливе рішення: скасує цей очевидно маразматичний наказ та поновить мене на посаді», – додав Ярослав Жукровський.

 

Представниця Міністерства юстиції Ірина Скалецька спілкуватись із журналістами відмовилась.

 

Наступне засідання у цій справі призначили на 8 лютого.

 

Ярослав Жукровський очолив Головне територіальне управління юстиції у Львівській області у серпні 2015 року. Про його звільнення стало відомо 29 грудня 2017 року. Офіційною причиною звільнення стало «перевищення службових повноважень»: мовиться про наказ Ярослава Жукровського, згідно з яким будь-яке входження його підлеглих до державних реєстрів мало здійснюватись винятково на підставі його подання.

 

Зараз обов’язки начальника Головного територіального управління юстиції Львівщини виконує перший заступник Жукровського – Роман Мазур.

29.01.2018