Містянам презентували онлайн-базу «Приховані інтереси».

 

108 депутатів та працівників Львівської міської ради дотичні до 313-ти різних компаній. Із цих компаній 87 є громадськими організаціями, 9 – благодійними, а 217 – комерційними, повідомила голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Галина Янченко, передає ЩЛ.

 

З вищезгаданих 217-ти комерційних фірм, що належать політичній еліті Львова, 15 займаються будівництвом, 37 – торгівлею, 38 – виробництвом, 11 – ресторанним бізнесом та 9 – ЗМІ.

 

Усю цю інформацію можна побачити на спеціально розробленому ресурсі "Приховані інтереси".

 

«Львівські депутати або порядні, або ж не показують прямо свої інтереси. Вони переписують свої організації на родичів, які не є в близькому оточенні, тобто не на дружин і не на дітей», – розповів голова правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, який вже скористався запропонованим сервісом та перевірив депутатів через систему закупівель ProZorro.

 

З’ясовано, що депутат Львівської міськради Назар Палідович одночасно займається торгівлею продуктами харчування та виробництвом хлібобулочних і кондитерських виробів. Фірми, дотичні до цього депутата, понад 90 разів брали участь у закупівлях і 51 раз вигравали тендери й отримували замовлення від міської ради на кілька десятків мільйонів гривень.

 

Онлайн-сервіс перевірки прихованих інтересів депутатів був створений для того, щоби допомогти громадянам боротися з корупцією.

 

«Цільова аудиторія, для якої буде цікавим сервіс "Приховані інтереси", – журналісти, громадські активісти та представники чесного бізнесу. Тобто ті люди, котрі цікавляться, які є інтереси в місцевої еліти і чи ця еліта не зловживає своєю владою, щоби лобіювати свої приватні інтереси», – каже Галина Янченко.

 

«Для тих, кого зацікавить, до прикладу, за які свої інтереси голосують чи можуть голосувати депутати, зроблено особливий функціонал – автоматичний аналізатор. Це віконечко, куди користувач сайту може завантажити будь-який документ – стенограми засідання міської ради, проекти рішень, звіти про закупівлю у форматі pdf, txt, doc або docx.

 

Головне, щоби цей документ був у зчитувальному форматі. І сайт за лічені документи знайде збіги з цим документом та фірмами, які належать депутатам чи чиновникам», – додала вона.

 

За словами аналітика ГО «Антикорупційний штаб» Ольга Рибак, за основу брали декларації фігурантів та єдиний державний реєстр фізичних осіб. Пошук можна здійснювати за прізвищем особи, за назвою компанії або ж за ЄРДПОУ.

 

«Приховані інтереси» – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам. У 2017 році база була реалізована для Києва, Житомира та Тернополя.

 

До березня 2018-го заплановано додати ще шість міст в Україні, а навесні відбудеться презентація бази «Приховані інтереси Верховної Ради України». Проект впроваджують за підтримки Європейського Союзу.

24.01.2018