Польська поліція затримала трьох неонацистів у Сілезії.

Затримання відбулося після скандалу, спричиненого святкуванням дня народження Гітлера

 

 

Затримані є членами ультраправої організації «Гордість і сучасність» («Duma i Nowoczesność), зокрема голова організації Матеуш С. Трьом особам окружна прокуратура в Ґлівицях висунула звинувачення у пропагуванні нацистського режиму, одній – у незаконному володінні вогнепальною зброєю. У їхніх помешканнях проведено обшуки й виявлено зброю і набої, а також нацистські прапори, нагороди, шеврони та екстремістську літературу. Як повідомили правоохоронці, затриманих осіб акція поліції застала зненацька, тож вони не встигли приховати докази.

 

Причиною неонацистського скандалу став відеоролик, на якому показано, як члени організації «Гордість і сучасність» святкують уродини Адольфа Гітлера у лісі неподалік міста Водзіслава-Шльонського. Це відео оприлюднив у одному зі сюжетів польський новинний телеканал TVN24.

 

Безпосередньо після виходу в ефір телерепортажу генеральний прокурор Польщі Збіґнєв Зьобро (Zbigniew Ziobro) доручив відкрити слідство у справі публічного пропагування тоталітарного режиму. За пропагування фашизму або іншого тоталітарного устрою у Польщі загрожує покарання до двох років позбавлення волі.

 

Окрім того, Зьобро доручив вивчити питання делегалізації через суд організації «Гордість і сучасність» – це об’єднання з 2014 року має статус громадської організації.

23.01.2018