Міськрада не пускає екоінспекторів на Грибовицьке сміттєзвалище.

 

ЛКП «Збиранка» відмовилося пустити інспекторів Держекоінспекції для проведення позачергової перевірки ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі, аргументувавши це порушення законодавства з боку органу перевірки, повідомив начальник Держекоінспекції у Львівській області Микола Маланич, передає Дивись.Інфо.

 

«Наприкінці минулого року Держекоінспекція мала провести перевірку сміттєзвалища ЛКП "Збиранка", але нас знову не допустили. У комунальному підприємстві свою відмову аргументують тим, що ми буцімто порушуємо законодавство, тобто графік проведення перевірок. Адже, згідно із чинним законодавством, перевірки можуть здійснюватися раз на два роки. Але йдеться про малонебезпечні об’єкти. Натомість сміттєзвалище вважається об’єктом з високим рівнем небезпеки, який може зашкодити довкіллю, такі об’єкти перевіряються щорічно. Та керівництво ЛКП "Збиранка" іншої думки. Вони вважають, що не порушують природоохоронне законодавство», – розповів Микола Маланич.

 

Звернення Держекоінспекції до Львівської міської ради теж не дали результатів.

 

«Так само чинить і Львівська міська рада. Ми звернулися у всі правоохоронні органи і повідомили власника цього комунального підприємства про недопуск екоінпекторів. Нам відписали в ЛМР, що керівництво ЛКП "Збиранка" цілком праве і міськрада повністю його підтримуємо. Це так, щоб не було здивування, що Андрій Іванович не знає, що Держекоінспекцію не допустили до проведення перевірки», – додав він.

 

Єдиний спосіб отримати дозвіл на перевірку – рішення суду, але, згідно із чинним законодавством, Держекоінспекція не може напряму подати позовну заяву.

 

«Координуємо свої дії, щоб прокуратура могла внести за нас в інтересах держави позовну заяву щодо проведення позапланової перевірки. Наразі ми паралізовані», – наголосив Микола Маланич.

 

Перевірка полігону твердих побутових відходів пов’язана й з іншою справою – вивозом з території сміттєзвалища кислих гудронів.

 

«Порушено низку кримінальних проваджень, що зараз розглядаються слідчими органами, оскільки ми описали всі факти, нарахували відповідні збитки і скерували всі матеріали в правоохоронні органи», – сказав Микола Маланич.

23.01.2018