Вручать Відзнаку Блаженного Ковча.

 

У Римі, в Катедральному соборі Святої Софії, в суботу, 27 січня, всьоме вручатимуть Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.

 

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

 

Відзнаку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення й порозуміння між народами.

 

Отець Омелян Ковч – греко-католицький священик, послідовник Митрополита Шептицького, який у часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув у концтаборі Майданек.

 

Лауреатами відзнаки 2017 року стали: німецька добродійниця Бриґітта Вебер («друга Мати Тереза для України»), українська письменниця і філософиня Оксана Забужко, українська медична волонтерка Яна Зінкевич (командувачка Медичного батальйону «Госпітальєри»), американський історик Тімоті Девід Снайдер (викладач Єльського університету, автор книжок з історії Східної Європи), польський і європейський дипломат Ян Томбінський (екс-голова представництва ЄС в Україні, нині представник ЄС при Святому Престолі).

 

На знак вдячності за вагомі зусилля у справі встановлення миру та відновлення територіальної цілісності України та за сприяння розвиткові Католицької Церкви в Україні в рамках римських урочистостей буде вручено ікону Блаженного Священномученика Омеляна Його Еміненції кардиналу П’єтро Пароліну, ватиканському дипломату, Державному секретарю Святого Престолу.

 

Участь у заході візьмуть лауреати Відзнаки, глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, голова Комітету з ушанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник та інші члени Комітету: владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду єпископів УГКЦ, о. Стефан Батрух, Олександр Богуцький, Данило Лубківський, Микола Кміть.

 

У неділю, 28 січня, відбудеться зустріч вірних УГКЦ зі Святійшим Отцем Франциском з нагоди Його відвідин Катедрального собору Святої Софії у Римі. Лауреати Відзнаки будуть представлені Святійшому Отцю Франциску.

 

18.01.2018