Парламент Чехії висловив недовіру уряду Андрея Бабіша.

Його підтримали лише представники власної партії.

 

 

Проти вотуму довіри уряду лідера популістського руху ANO (Акція незадоволених громадян) Андрея Бабіша у вівторок, 16 січня, проголосувало 116 депутатів, котрі репрезентують Громадянську демократичну партію, Партію піратів, партію «Свобода і пряма демократія», Комуністичну партію, соціал-демократів, християнських демократів і ліберальну партію TOP-09. За довіру кабінетові міністрів висловилося лише 78 парламентарів від фракції ANO – повідомило  Radio Praha.

 

Прем'єр-міністр Андрей Бабіш був затверджений на своїй посаді 13 грудня 2017 року президентом Мілошем Земаном. Оскільки жодна парламентська сила не забажала творити коаліцію з ANO, то Бабішові довелося сформувати уряд меншості.

 

Питання про довіру було винесено на голосування в парламент за ініціативою самого Бабіша, проте це одна з вимог конституції Чеської Республіки. Кожен новопризначений уряд протягом перших тридцяти днів має винести питання про довіру собі.

 

Як заявляв раніше Андрей Бабіш, якщо кабінет не отримає підтримки парламенту, уряд подасть до демісії. Це, ймовірно, відбудеться вже на засіданні 17 січня.

 

Утім не відкидають, що президент Чехії Земан дасть Бабішу другу спробу заручитися підтримкою більшості в парламенті.

 

Нагадаємо, що поліція звинувачує Бабіша в тому, що кілька років тому він обманним шляхом отримав субсидії від Європейської Унії та використав їх для власного збагачення. Сам політик відкидає ці звинувачення.

16.01.2018