Амбасадор США в Панамі вчинив демарш проти Дональда Трампа.

Він подав до демісії через незгоду з політикою американського президента.

 

 

«Будучи співробітником дипломатичної служби, я підписав присягу, в якій пообіцяв чесно служити президентові та його адміністрації, незважаючи на мої політичні погляди, навіть якщо я не буду згоден з деякими політичними кроками адміністрації. Мої наставники дали мені чітко зрозуміти, що якщо я не зможу служити таким чином, то справою моєї честі стане піти у відставку. Цей час настав», – йдеться у листі амбасадора США в Панамі Джона Філі (John Feeley), який цитує інформаційна аґенція Reuters.

 

Філі є кар'єрним дипломатом, він обіймав різні посади в Державному департаменті США. Перед самим призначенням на службу в амбасаду в Панамі 2016 року Філі працював помічником держсекретаря у справах Західної півкулі.

 

З 1983-го до 1990 року Джон Філі служив пілотом гелікоптера у Морському корпусі Сполучених Штатів. Він брав участь у бойових діях на Близькому Сході й у Північній Африці.

 

У державному департаменті США підтвердили, що Філі попросив про відставку і що він поінформував про своє рішення Білий дім, Державний департамент і уряд Панами. Як причину він назвав «особисті мотиви». Дата відставки – дев’ятого березня цього року.

 

Помічник держсекретаря США Стів Ґолдстейн (Steve Goldstein) запевнив, що відставка Філі не була відповіддю на брутальні заяви президента Трампа про міґрантів, зокрема про порівняння деяких держав з «брудними дірами». Ґолдстейн зізнався журналістам, що був у курсі намірів Філі подати у відставку ще за добу до висловлювання Трампа. Чиновник заявив, що з розумінням поставився до бажання амбасадора «піти за власним бажанням». «Кожен знає ту межу, через яку він не перейде. Якщо амбасадор відчуває, що не може більше служити, тоді він ухвалив для себе правильне рішення, і ми це рішення поважаємо», – сказав Ґолдстейн на брифінгу в Державному департаменті.

13.01.2018