Al Jazeera оприлюднила засекречене рішення щодо конфіскації $1,5 млрд "грошей Януковича".

 

Al Jazeera у третій за минулий тиждень серії публікацій про спецконфіскацію в Україні опублікувала 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, що був засекречений як документ, котрий містить державну таємницю.

 

Телеканал з головним офісом у Катарі звернув увагу, що операції з купівлі державних облігацій проводилися через групу ICU, яка обслуговує також інтереси компаній Президента України Петра Порошенка. ICU у відповідь на запит аґенції "Інтерфакс-Україна" заявила, що всі операції були законними. 

 

На сайті Al Jazeera вердикт суду опубліковано і українською, і англійською мовами. Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави за президентства Віктора Януковича, і порушує запитання, навіщо було засекречувати рішення суду.

 

Крім того, телеканал зазначає з посиланням на юристів і експертів по боротьбі з корупцією, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі створює ризик оскарження цього рішення. 

 

Видання "Дзеркало тижня" зазначає, що у вироку описана протизаконна діяльність злочинної організації екс-президента Віктора Януковича, частиною якої, згідно з версією слідства, є компанія Сергія Курченка "СЄПЕК".

 

Для відмивання незаконних доходів та ухиляння від сплати податків "СЄПЕК" створювала фіктивні фірми з офісами в Києві, Харкові, Донецьку та Москві. Згідно з даними слідства, компанії Курченка причетні до незаконного заволодіння скрапленим газом компаній "Укргазвидобування" і "Укрнафта" вартістю майже 2,2 мільярда гривень, грошовими коштами НАК "Нафтогаз України" на суму майже 450 мільйонів гривень. Крім того, "СЄПЕК" заволоділа 787 мільйонами гривень Нацбанку, які були надані "РеалБанку" Курченка у вигляді стабілізаційного кредиту, а також більш ніж 2,2 млрд гривень "Брокбізнесбанку" шляхом видачі кредитів згаданому "Реалбанку" і фіктивним підприємствам.

 

Шляхом укладення договорів про купівлю-продаж облігацій Державної іпотечної установи Курченку вдалося заволодіти майже 500 млн гривень "Укргазбанку", а шляхом купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики – більш ніж 2 млрд гривень ПАТ "Аграрний фонд".

 

Реалізація "схеми" із так званими "вежами Бойка" принесла Курченкові майже 5 мільярдів гривень.

 

Усього компанії Курченка заволоділи 13 млрд гривень, які відмивалися з допомогою близько 400-т фіктивних фірм, зареєстрованих як в Україні, так і в закордонних юрисдикціях – на Кіпрі, Панамі та в Белізі. Протягом листопада-грудня 2013 року ці фірми перевели кошти на рахунки "Ощадбанку" і купили на них облігації внутрішньої державної позики, згідно з фабулою вироку Краматорського суду.

 

Спецкофіскацію здійснили у рамках вироку проти Аркадія Кашкіна – підставної особи, залученої структурами Курченка для здійснення сумнівних схем.

 

На думку представниці Центру протидії корупції Дар'ї Каленюк, конфіскація, якою хизується Генеральна прокуратура Юрія Луценка, "виявилася сильно роздутою мильною PR-бульбашкою". Аналізуючи вирок суду, Каленюк зазначає, що спецконфіскація стала можливою лише завдяки угоді зі слідством, укладеній із Кашкіном, "бо іншого вироку суду прокурори не могли отримати через відсутність доказової бази щодо незаконного походження грошей". "Щоби зібрати таку доказову базу, потрібно ретельно розслідувати роль дуже впливових наближених високопосадовців колишньої і теперішньої влади", – пише Дар'я на своїй сторінці у Facebook.

 

На її думку, сама угода зі слідством є нікчемною, бо Кашкін "не мав здібностей для фінансових оборудок" і виконував роль "паспорта та коду".

 

Каленюк вважає, що оформлення спецконфіскації у такий спосіб дає "офшоркам" можливість оскаржити вирок у міжнародних інстанціях. "Успішне оскарження конфіскації в міжнародних судах означатиме для України необхідність повернути конфісковане назад", – обурилася Дар'я. Вона також вважає, що правоохоронці "убезпечили когорту цих чиновників від покарання".

 

"У тексті вироку немає нічого секретного, більшість епізодів є публічними в інших судових ухвалах і рішеннях. Ніяких свідків, яких ніби-то треба було б захищати засекреченістю. Цей вирок утаємничили з головною метою: приховати можливу співучасть ICU, зокрема її менеджменту Гонтарєвої і Пасенюка, близьких соратників Порошенка, у легалізації доходів “організованої злочинної групи Януковича”. Ну і сховати деталі, як ICU в листопаді-грудні 2013 року, вже на початку силового протистояння на Майдані, купувала облігації для Януковичів на астрономічні суми доларів. Просто здоровий глузд підказує, що ну не могли Гонтарєва і Пасенюк не знати, кому вони скуповують облігації на мільярди доларів в ті дні", – додала Каленюк.

 

В ICU ж зазначили, що йдеться про супровід угод купівлі-продажу ОВДП між "Ощадбанком" і компаніями-нерезидентами в листопаді-грудні 2013 року. В інвестгрупі пояснили, що раніше такі транзакції банки й інші учасники ринку могли здійснювати безпосередньо, проте нова редакція закону "Про депозитарну систему" з жовтня 2013 року зобов'язала учасників ринку оформляти всі угоди купівлі-продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) через ПАТ "Розрахунковий центр" і ліцензованих брокерів. "Не було нічого незвичайного в тому, що ICU виступила в ролі брокера в угоді з державними облігаціями, будучи лідером на цьому ринку", – вважають у групі.

 

У ICU додали, що перед укладенням договорів на брокерське обслуговування провели обов'язкову процедуру ідентифікації та фінансового моніторингу щодо покупців ОВДП, які були клієнтами державного "Ощадбанку". "Ціна, за якою компанії купували ОВДП, узгоджувалася безпосередньо без участі ICU. ICU не відкривала для цих компаній жодних рахунків і не працювала з ними раніше. Роль ICU в цих угодах обмежувалася функцією агента", – виправдовуються в групі.

 

Видання "Наші гроші" зазначає, що 27 квітня 2017 вирок Краматорського міського суду Донецької області стосовно Аркадія Кашкіна набув чинності, й уповноважені органи розпочали процедуру конфіскації грошових коштів до держбюджету.

 

Вирок Кашкіну засекретили. Так, згідно з експертним висновком про наявність відомостей, що становлять державну таємницю №3 від 08.06.2017, який зареєстровано в Службі безпеки України за №4326 від 19.06.2017, відповідним частинам вироку Краматорського міського суду Донецької області у справі №234/4135/17 присвоєно гриф "Таємно".

 

У зв’язку із відсутністю у Краматорському міському суді спеціального дозволу на провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею, матеріали судової справи №234/4135/17 передали на зберігання до Апеляційного суду Донецької області.

 

11.01.2018