Саакашвілі допитали у справі "фейкових" "грузинських снайперів".

 

Лідера "Руху нових сил" Міхеїла Саакашвілі допитали у справі розстрілів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року у зв'язку з виходом на італійському телеканалі Canale 5 сюжету про причетність до стрілянини грузинських найманців.

 

Про це Саакашвілі написав на своїй сторінці у Facebook. 

 

"Я провів дві години на допиті в прокуратурі, у справі розстрілів на Майдані, у зв'язку з «фактами», наведеними в передачі на італійському каналі друга Путіна Берлусконі, про те, що я наказав «грузинським снайперам» розстрілювати людей", – повідомив Саакашвілі.

 

Міхеїл зазначив, що слідчі були "дуже доброзичливі та професійні", водночас він виніс для себе висновок, що "вся система працює вхолосту".

 

Саакашвілі вважає, що українська влада не зацікавлена у розслідуванні справи.

 

"Найкращою відповіддю на російську пропаганду було б не заперечення наведених Москвою і її сателітами звинувачень, а притягнення до відповідальності всіх винних", – додав Міхеїл.

 

15 листопада 2017 року, перед четвертою річницею початку Євромайдану, в програмі Matrix на ітлійському каналі Canale 5 (належить до медіа-імперії Сільвіо Берлусконі) вийшов сюжет, у котрому фіґурували чоловіки, що назвалися грузинськими найманцями і зізналися в роботі на "третю силу" під час Революції гідності. Вони сказали, що стріляли в обидва боки – і в "Беркут", і в демонстрантів – за вказівкою американців і Сергія Пашинського. 

 

В Україні інформаційну хвилю допомагав нагнітати народний депутат Вадим Рабинович – у день виходу італійського сюжету він дебатував на своєму телеканалі NewsOne із Міхеїлом Саакашвілі й звинуватив того в розстрілах на Інститутській.

 

"Генерал грузинської армії Трістан Цітелашвілі повідомив, що снайпери, котрі стріляли у нас на Майдані, належали Саакашвілі. Другий російський аґент, міністр внутрішніх справ Александр Чікаїдзе, сказав, що особисто знає прізвища снайперів, котрих сюди возив Саакашвілі", – ствердив Рабинович.

 

Бздури про "грузинських снайперів" розбив український медіа-проект Stop-fake, проаналізувавши документи, показані телеканалом, та окремі твердження.

 

Керівник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк назвав італійський сюжет "фейком".

 

"До нашого департаменту як до підрозділу, який володіє всією інформацією, в першу чергу технічною, щодо огляду місця подій, щодо експертиз жодних звернень журналістів не було, як власне і до Генеральної прокуратури в цілому", – сказав Горбатюк під час прес-конференції в грудні, як повідомив "Телеканал 24".

 

"У фільмі було названо троє громадян Грузії, які нібито вели стрільбу. Там названі троє грузинів, які кажуть, що вони вели стрільбу. Вони буцімто прибули до України в січні й надалі перебували в готелі "Україна". Перевірка показала, що такі особи не те що в готель "Україна", а взагалі на територію України не в'їжджали", – наголосили в ГПУ.

 

Горбатюк наголосив, що просторікування про "стрілянину в обидва боки" не збігається з даними висновків експертиз і слідчих експериментів.

 

"Ті, що створювали цей фільм, зовсім не намагалися встановити істину", – обурився начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ.

 

10.01.2018