Повноваження прокремлівського президента Молдови призупинено.

Відповідне рішення щодо соціаліста Ігоря Додона ухвалив у вівторок, 2 січня, Конституційний суд республіки.

 

 

Це рішення пов'язане з тим, що минулого тижня глава молдовської держави повторно відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури семи членів уряду. Згідно зі законом, він може це зробити тільки один раз. Після цього депутати правлячої партії звернулися до суду.

 

Члени Конституційного суду дійшли висновку, що Ігор Додон «навмисне відмовився виконувати своє конституційне зобов'язання призначати кандидатів на посаду міністрів і заступників прем'єр-міністрів, тим самим порушуючи Конституцію і присягу». Таким чином, КС розпорядився, щоб голова парламенту або прем'єр-міністр видав укази про призначення семи кандидатів. 

«Відмова президента від виконання свого конституційного зобов'язання призначати кандидатів, запропонованих прем'єр-міністром, і виконати рішення попереднього суду є порушенням. Тому президент тимчасово не може виконувати своїх конституційних обов’язків», – йдеться в постанові суду.

У той же час судді відхилили прохання радника президента з правових питань Максима Лебединського про неприпустимість скарг, поданих депутатами урядової Демократичної партії Молдови. Всупереч твердженням Лебединського суд постановив, що законодавці мають право звертатися в КС з питань, пов'язаних з відмовою глави держави виконувати свої конституційні зобов'язання.

 

Ігор Додон аргументував свою відмову призначати висунутих кандидатів тим, що більшість з них «продемонстрували непослідовність, відсутність професіоналізму та співчуття до опортунізму в попередніх функціях і заходах».

 

Тепер укази про призначення міністрів мають право підписувати прем'єр-міністр Павло Філіп або спікер парламенту Андріан Канду, повідомляє видання NOI.md.

 

У жовтні минулого року Конституційний суд Молдови вже позбавляв Додона права призначити міністра. Президент кілька разів відмовлявся затвердити кандидатуру Євгена Стурзи на посаду керівника Міністерства оборони. Після рішення суду за нього це зробив Андріан Канду.

02.01.2018