СБУ сподівається ускладнити роботу спецслужбам РФ додатковим контролем на кордоні.

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що запровадження біометричного контролю на держкордоні з Росією сприятиме зміцненню національної безпеки України й ускладнить роботу російським спецслужбам.

 

Про це Грицак сказав у інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

"Я переконаний, що запровадження біометричних паспортів для перетину кордону з Російською Федерацією сприятиме зміцненню національної безпеки України. Це значно ускладнить роботу насамперед російських спецслужб", – наголосив Грицак.

 

З його слів, система біометричного контролю дасть змогу прискорити процес ідентифікації людей, які причетні до різних видів злочинів.

 

Відповідаючи на запитання про те, чи Росія може відповісти жорсткіше і чи не постраждають від нововведень самі українці, голова СБУ сказав: "Я переконаний, що Росія вживатиме заходів у відповідь, але що це буде – побачимо". 

 

Представник України у безпековій підгрупі тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що тема запровадження додаткового контролю була предметом розмови у Мінську.

 

Марчук нагадав, що російське Міністерство оборони пояснило вихід зі складу Спільного центру контролю та координації (СЦКК) запровадженням Україною нових правил перетину кордону.

 

На переконання пана Євгена, Росія боїться розкриття своїх аґентів.

 

"З 1 січня 2018 року російським офіцерам, котрі в'їжджають по ротації на територію України в СЦКК, доведеться, як і всім іншим громадянам РФ, залишати нашим прикордонникам відбитки своїх пальців. Здавалося б, що тут такого? Ну так, це якщо ти просто громадянин або просто військова особа. А якщо ти співробітник якоїсь спецслужби і, як кажуть, їдеш "під якимсь прикриттям"... Адже відбитки пальців прив'язуються до прізвища і до фотографії. А хто знає, куди і коли ще тобі доведеться виїжджати за межі Росії у справах служби в майбутньому. Адже ротаційний період для російських офіцерів – десь 3–4 місяці. Біля 300 осіб щорічно треба "засвітити", прив'язавши їх до відбитків пальців і фотографій. А виїжджати і в'їжджати можна лише організовано – і тільки через КПП держкордону, і лише у Харківській області", – прокоментував Марчук на своїй сторінці у Facebook. 

 

29.12.2017