Після звільнення з полону госпіталізовано 65 осіб.

 

Представниця України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що після звільнення з полону госпіталізовано 65 осіб.

 

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

 

"Як поінформували мене керівники медичних установ, на сьогодні 24 екс-заручники-військовослужбовці проходять медичний огляд і реабілітацію в військовому госпіталі, 41 звільнені (серед них цивільні і військові) знаходяться в лікарні ДУС. В багатьох є застарілі травми голови, вибиті зуби, що свідчить про катування (багатьох сильно били в перші найважчі дні)", – прокоментувала пані Ірина.

 

Політик запевнила, що всім звільненим нададуть медичну допомогу і стоматологічні послуги. Міністерство соціальної політики опрацьовує технічні деталі для надання одноразової грошової допомоги.

 

Команда психологів Вадима Свириденка – колишнього полоненого, який теж відбув горнило підвалів ОРДЛО – вже працює зі звільненими і родинами.

 

Реаґуючи на питання про способи допомоги звільненим, пані Ірина запропонувала влаштувати їхнім родинам мандрівку. "Мені здається, найбільше вони мріють про відпочинок і маленьку подорож з родинами. Тому можна подарувати реалізацію такої мрії", – зазначила Геращенко.

 

Парламентар заявила, що наразі українська сторона працює над тим, "аби якнайшвидше реалізувати другий етап звільнення".

 

Між тим, голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що СБУ проведе з частиною звільнених українців контррозвідувальні інтерв'ю на предмет можливої співпраці зі спецслужбами РФ, а також спробує вивідати інформацію про місце перебування інших бранців.

 

"Зараз ми обов'язково попрацюємо з тими людьми, що повернулися додому, проведемо детальне опитування: де, коли, з ким, у яких місцях вони, можливо, мали контакти із тих людей, які зараз, вважається, в полоні або є зниклими безвісти (а таких, згідно з нашими даними, 402 особи). Можливо, долю декотрих із них нам вдасться з'ясувати", – сказав Грицак у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Відповідаючи на питання, чи СБУ перевірятиме заручників на предмет можливого вербування Росією, Грицак сказав: "Так, звичайно, ми будемо їх опитувати щодо обставин їхнього перебування в полоні. Є таке поняття як контррозвідувальне опитування, і ми обов'язково його проведемо".

 

Він зазначив: "Є випадки, коли, для прикладу, наш боєць, отримавши поранення, без свідомості потрапив у полон – тут нема жодних запитань". Грицак додав, що контррозвідувальне опитування проводиться, коли обставини потрапляння в полон не до кінця з'ясовані.

 

"Крім того, ми прекрасно розуміємо, що щодо наших військовослужбовців, та й до всіх громадян України, котрі перебувають або перебували в полоні", здійснюється не лише фізичний чи психологічний тиск, а й проводиться вербування", – сказав Грицак.

 

Як писав Z, у серед під час великої операції обміну поневоленими у рамках ініціативи "всіх на всіх" бойовики видали Україні 74 особи. Одна жінка вирішила залишитися на окупованих територіях, бо має там родину. Україна натомість видала бойовикам 306 осіб зі списку – фактично на Донбас повернулося 233.

 

29.12.2017