Уточнена інформація щодо обміну поневоленими: 73 на 233.

 

Представниця України у складі гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила про те, що внаслідок сьогоднішньої операції обміну поневоленими з окупованих територій на вільну українську землю повернулося 73 особи, а в ОРДЛО виїхало 233.

 

Про це інформує прес-служба ВР.

 

 

"З тюрем бойовиків було звільнено 73 українці, які незаконно утримувались в ОРДЛО", – сказала Ірина Геращенко.

 

З її слів, Україна видала на окуповані території 233 осіб зі списку в 306 позицій після помилування та звільнення з-під варти. Вони вчинили злочини, але до них було застосовано зміну запобіжного заходу або процедуру помилування у тих випадках, де це було дозволено законодавством. Серед переданих немає таких, які вчинили вбивства й інші важкі злочини, що не підпадає під процедуру помилування, запевнила Геращенко.

 

Зі слів пані Ірини, найважче було боротися за звільнення військовослужбовців, які довгий час, ще від битви за Донецький аеропорт та Дебальцевого, перебували у тюрмах бойовиків й утримувалися в Макіївській колонії. Серед звільнених – бійці батальйону "Кривбас" Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, яких бойовики незаконно утримували ще з лютого 2015 року, після Дебальцевого. Також серед звільнених – представник Нацгвардії Євген Чуднєцов, якого бойовики засудили до 30 років, він зазнав страшних катувань у ОРДО. Також серед звільнених – легендарні "кіборги" Олександр Морозов та Іван Ляса, які найдовше перебували в заручниках, ще з оборони Донецького аеропорту.

 

Перша заступниця Голови ВР повідомила, що вдалося звільнити військовослужбовців, які гідно і мужньо трималися у місцях неволі – Олександра Олійника, Олексія Кодьмана, Олексія Кириченка, Олександра Каліна, яких пораненими схопили під час найважчих бойових дій на фронті.

 

Серед звільнених – історик і релігієзнавець, за якого боролися багато людей доброї волі з усього світу, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігор Козловський, громадський активіст і волонтер Володимир Фомічов та інші.

 

Також серед звільнених є: Абрамов О.О., Арбузов О. І., Ахмєров А.О., Бердник Д.О., Бєлов Ю.С., Бучок В.М., Гайова Г.Л., Гашпор К.В., Голіков О.О., Даркін О.В., Казначеєв Е.Г., Кононенко Є.М., Кононенко І.М., Костенніков А.Т., Канарський О.Г., Коць Л.Р., Кусков О.О., Левашов Д.О., Любчук В.П., Неделяєв Е.В., Недосєкін В.Б., Новицький А.С., Овчаренко В.В., Політова О.П., Попов О.В., Радулов С.М., Сапожніков І.В., Симоненко Є.В., Сичов Л.М., Сінченко Г.А., Соболев М.В., Старченко С.І., Тиренко І.В., Храмих О.М., Чмерук А.В., Чулга О.М., Швайко В.Ю., Яковенко І.С., Бессараб А.Ф., Гулька В.М., Іовов М.М., Кушпіль О.О., Петрачкова О.Г., Радовець В.Н., Юрбаш П.В., Богдан В.С., Віндюк А.В., Гладкий С.В. та інші.

 

Як повідомила заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська, 26 осіб, звільнених українською стороною, відмовилися їхати в ОРДЛО прямісінько під час обміну. Ще біля півсотні фіґурантів списку (43 або 47, згідно з різною інформацією) відбули покарання й вийшли на волю до операції.

 

Стрижевська поінформувала, що з "українського списку" одна особа відмовилася перетинати лінію розмежування. "З тих, кого ми забрали з непідконтрольної території, одна жінка відмовилася повертатися на підконтрольну Україні територію – сказала, що має проукраїнську позицію, але сім'я в Донецьку, тому залишається", – повідомила Стрижевська.

 

Серед осіб, котрі відмовилися їхати в ОРДЛО, є одіозний екс-голова Торецька Володимир Слєпцов. Як повідомляє "Громадське", під час операції Слєпцов передумав і заховався в автобусі журналістів. Коли обмін завершився й журналісти поїхали назад, Слєпцов вирушив разом із ними.

 

27.12.2017