Нацкомісія з регулювання тарифів підвищила ціну на електроенергію в Україні.

 

Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вирішила у 2018 році підвищити оптову ціну електроенергії на понад 16%.

 

Таке рішення члени комісії ухвалили у четвер, 28 грудня, передає "Громадське".

 

Підвищення має відбутися у два етапи. Спочатку гуртову ринкову ціну збільшать на 9,5% з 1 січня і ще на 6,1% – з 1 квітня.

 

Згідно з проектом рішення, зростання оптової ринкової ціни обумовлене інфляцією, зростанням зарплат, девальвацією гривні, а також підвищенням цін на газ на 16,7% і вугілля (на 38,3%), ціна якого розраховується на основі європейського індексу з урахуванням доставки в Україну (так звана формула "Роттердам+").

 

Голова комісії Дмитро Вовк запевняє, що ціни – виважені і ринкові.

 

"Рішення, яке сьогодні розглядається – як би його не намагалися представити, – воно стосується не олігархів, воно стосується енергетичної галузі, в якій працює 400 тисяч людей, і регулюється національною комісією", – сказав він.

 

Частина експертів певні, що підвищення цін зіграє на користь олігарха Ріната Ахметова, і побоюються, що це спричинить чергове підвищення цін.

 

"У нас, відповідно, буде ще один інфляційний чинник – тому що в собівартості всіх товарів і послуг є електроенергія. Десь вона буде 40% – наприклад, у подачі холодної води і водоканалів, тому насамперед це зростання тарифу на холодну воду", – сказав голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

 

ДТЕК Ріната Ахметова контролює біля 80% теплової електрогенерації; за 11 місяців 2017 року компанія добула 84% енергетичного вугілля в Україні.

 

"Роттердам+" – це формула розрахунку оптових цін на електроенергію. Вона введена для зрівнювання внутрішніх цін на вугілля та загальносвітових, відтак мала з’явитися альтернатива вугіллю з тимчасово окупованих територій.

 

У березні в Україні подорожчала електроенергія для населення. Це п'ятий етап вирівнювання цін для різних типів споживачів. Тариф за кВт при споживанні до 100 кВт/год на місяць зросте до 90 к, на обсяг понад 100 кВт/год – 168 к.

 

28.12.2017