Олег Синютка розповів про підсумки 2017-го року.

 

Сьогодні, 27 грудня, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка розповів про досягнення Львівщини за рік, що минає.

 

Так, у регіоні відкрили понад 80 нових виробничих потужностей і створили більш ніж 8 тисяч робочих місць. Сума залучених інвестицій у нововідкриті потужності – понад 150 млн доларів. Прямі іноземні інвестиції, залучені в область, – 52,4 млн доларів.

 

Промисловість в області зросла на 5,1%, аграрний сектор – на 5,4%, експорт – на 26,2%, будівництво – на 6%, роздрібна торгівля – на 12,4%.

 

У 2017 році в області за кошти як державного, так і обласного бюджету реалізували понад 1800 проектів регіонального розвитку вартістю понад 1 млрд грн: від мікропроектів із дрібного ремонту об’єктів соціальної інфраструктури – до масштабного будівництва на десятки мільйонів гривень. Ідеться про 417 шкіл, 200 народних домів, 148 дитячих садків, 84 сільських медичних закладів. Окрім того, в області відкрили 8 новозбудованих шкіл.

 

Економія бюджетних коштів завдяки системі «Prozorro» становить 1410 млн гривень.

 

У 2017 році в області відкрили 5 сонячних та 1 вітрову електростанції загальною потужністю 48,8 МВт. Також цього року ввели в експлуатацію 95 сонячних установок приватних домогосподарств потужністю 1,3 МВт, сума залучених інвестицій – 1,5 млн євро.

 

На території області у 2017 році відкрили два газові родовища та ввели в експлуатацію одну нафтову свердловину.

 

Цьогоріч на модернізацію шахт скерували 62 млн грн. За ці кошти придбали сучасне обладнання, що, своєю чергою, збільшило видобуток на 10%. Для гарантій безпеки шахтарів закупили 179 саморятівників на загальну суму 1,7 млн грн.

 

За рік в області відремонтували 600 км автодоріг із залученням з різних бюджетів рекордної суми по Україні – понад 3 млрд гривень (за два роки на Львівщині відремонтовано понад тисячу кілометрів доріг).

 

Завершено роботи зі спорудження Бескидського тунелю. Наразі тривають монтажні роботи з облаштування колійної мережі. Завершення всього комплексу робіт передбачене на травень 2018 року.

 

На Львівщині закупили унікальне медичне обладнання для обстеження онкопатологій на загальну суму 10 мільйонів доларів. Завдяки співпраці зі Світовим банком в області реалізують субпроект «Онкопревенція». Діагностика на цьому обладнанні для мешканців Львівщини безкоштовна.

 

У межах реалізації субпроекту створили 6 міжрайонних скринінгових центрів у містах Львові (обласний і міський), Дрогобичі, Самборі, Стрию та Червонограді. Вартість медичного обладнання – 8 млн доларів.

 

Нові сім’ї знайшли 53 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; 276 дітей влаштували під опіку та піклування.

 

На Львівщині надали 14 тисяч земельних ділянок учасникам АТО.

 

Львівщина першою в Україні розпочала аудит землі сільськогосподарського призначення. Розроблено алгоритми ефективного використання земель, створено єдину електронну систему даних земель с/г призначення в розрізі сільських рад. Загалом за результатами аудиту вже визначили 51,2 тис. га невикористовуваної ріллі.

 

Підписано 9 міжнародних угод: Меморандум про співпрацю з Українським культурним товариством «Просвіта» (Аргентинська Республіка), Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Меморандум про взаєморозуміння з Конгресом українців Канади – Провінційною радою Альберти (Канада), Меморандум про взаєморозуміння з Департаментом економічного розвитку та торгівлі уряду провінції Альберта (Канада), Угоду про міжрегіональне співробітництво з провінцією Сичуань (Китайська Народна Республіка).

 

На Львівщині зросли туристичні потоки на 15%. Цьогоріч область відвідали близько 3 млн туристів з України, Польщі, Азербайджану, Молдови, Білорусі, Ізраїлю, Німеччини й інших країн.

27.12.2017