Росія почала нараховувати Україні пеню за несплачений газ.

 

У "Газпромі" заявили, що за неоплату газу за рішенням Стокгольмського арбітражу щодня набігає пеня в 600 тис. дол.

 

Як передає кореспондент УНІАН у РФ, про це в ефірі російського телебачення сказав заступник правління російської газової компанії Алєксандр Мєдвєдєв.

 

"Поки що ми не отримали ні грошей, ні штрафу за прострочення. Прострочення йде, ось уже за три дні 1,8 мільйона доларів нагромадилося", – сказав Медведєв.

 

З його слів, штраф за прострочення сплати боргу "Нафтогазу" в 2,019 млрд дол. становить близько 600 тис. дол. за день.

 

При цім Медведєв ствердив, що в Стокгольмському арбітражі російські побажання "в основних положеннях повністю задоволено, а те, як це представляє українська сторона, називається: плюй в очі – все божа роса".

 

Представник "Газпрому" не сильно переймається, що судовий орган торгової палати відхилив вимогу Росії виплатити їй майже $50 за принципом "бери-або-плати". "Якби правило take or pay було застосовано повною мірою, то воно б призвело до банкрутства не тільки компанії «Нафтогаз», а й усієї української економіки", – сказав Мєдвєдєв.

 

Представник "Газпрому" додав, що компанія готова за передоплатою імпортувати в Україну 5 млрд куб. м газу, які вона муситиме щороку купувати, згідно з рішенням арбітражу.

 

26.12.2017