Рада Безпеки ООН посилила санкції проти Пхеньяна.

Зокрема, нові штрафні заходи ще сильніше обмежують постачання палива до КНДР. 

 

 

Рада Безпеки ООН в п'ятницю, 22 грудня, одноголосно ухвалила рішення посилити санкції проти Північної Кореї через те, що Пхеньян, попри численні попередження, продовжує проводити ракетні та ядерні випробування в країні – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

«29 листопада Пхеньян запустив міжконтинентальну балістичну ракету. Це була чергова спроба режиму Кіма Чена Ина замаскуватися під велику державу, коли його народ голодує, а солдати втікають. Для міжнародного співтовариства це безпрецедентний виклик від відверто злочинної держави. І ми дали безпрецедентну відповідь», – заявила після голосування постійна представниця США при ООН Ніккі Гейлі.

 

Відтак з першого січня наступного року до Північної Кореї дозволено поставляти вже не два мільйони, а лише 500 тисяч барелів палива на рік. Причому всі постачальники нафти чи паливно-мастильних матеріалів до КНДР повинні повідомляти про це в ООН. 

 

Також запроваджується заборона на постачання до країни мінералів і хімічних речовин. Заборонено також поставки до КНДР промислового обладнання, транспортних засобів, заліза, сталі й інших металів.

 

Окрім того, проект передбачає заборону на експорт з КНДР продовольства, верстатів і електрообладнання, транспортних суден і деяких видів сировини, включно з магнезитом і деревом.

 

Нові заходи розширюють торгівельне ембарго проти Північної Кореї і ще більше врізають можливості Пхеньяна отримувати кошти з-за кордону. Документ передбачає заморожування активів і введення заборони на поїздки щодо 19 осіб (серед них представники восьми банків за кордоном і керівник програми розвитку зброї масового ураження) і всього Міністерства народних збройних сил.

 

Документ також наказує всім країнам ООН протягом 12 місяців вислати на батьківщину північнокорейських трудових мігрантів.

22.12.2017