Прихильники сецесії перемагають на реґіональних виборах у Каталонії.

 

Хоча вони продемонстрували трішки гірші результати, ніж на попередніх виборах 2015 року.

 

 

За результатами підрахунку 97,07 відсотка виборчих бюлетенів, можна впевнено стверджувати, що прихильники незалежності Каталонії з невеликою перевагою виграють на позачергових  виборах до парламенту провінції. Три партії, які виступають за незалежність Каталонії, сумарно отримують 70 депутатських мандатів (попередньо диспонували 72 мандатами). А для абсолютної більшості в каталонському парламенті, який нараховує 135 місць, достатньо було б володіти 68 мандатами – подає іспанська газета  El Pais.

 

Отже, мовиться про «Альянс за Каталонію» (Allianz JuntsxCat), який здобуває приблизно 21,7 відсотка голосів, що дасть йому право на 34 мандати. Далі – «Ліві республіканці Каталонії» здобувають наразі 21,4%, а отже – 32 мандати. Третю просецесійну партію – «Кандидати народної єдності» – підтримали 4,4 відсотка виборців, забезпечивши їй чотири мандати.

 

 

Тим часом найпотужнішою політичною силою в місцевому парламенті стала цього разу соборницька партія «Громадяни» (Ciudadanos). На виборах за неї проголосували 25,4 % каталонців. Таким чином вона здобула 36 мандатів, додавши до свого полку 11 багнетів.

 

Тож фактично позачергові вибори не вирішили конфліктної ситуації навколо прагнення каталонців до незалежності. Соборницькі партії не змогли перемогти. Водночас сецесійні партії хоч і трохи втратили прихильність електорату, проте залишаються у більшості в парламенті провінції.

 

 

22.12.2017