Росія висунула умови повернення до СЦКК.

 

Росія готова повернути своїх військовиків у Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) за певних умов.

 

Про це повідомив у Facebook представник України в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

 

"Щойно представник РФ в нашій групі з питань безпеки зробив офіційну заяву про те, що Росія готова повернути своїх військових в СЦКК за певних умов. Це затвердження положення про СЦКК, їхнього статусу, гарантій безпеки тощо", – повідомив Марчук.

 

Він наголосив, що всі витрати на утримання російської частини СЦКК дотепер мала на собі Україна. "Повний текст заяви буде пізніше", – анонсував Марчук.

 

Як нагадує аґенція "Укрінформ", у Мінську в середу відбулося засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

Раніше українська сторона заявила, що планує обговорити питання припинення вогню на всій лінії зіткнення на період свят і зимових канікул.

 

МЗС Росії 18 грудня заявило, що російські представники СЦКК залишать Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

 

У МЗС України назвали вихід Росії з СЦКК провокацією, яка суттєво підриває мінські домовленості, і пов'язали із прагненням РФ зняти з себе відповідальність за наслідки збройної агресії як сторони конфлікту.

 

В українській розвідці також заявили, що через заяви Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів з СЦКК бойовики можуть перейти до агресивних наступальних дій вздовж усієї лінії зіткнення.

 

20.12.2017