Директор ДБР запевняє, що відбув люстраційну перевірку.

 

Голова Державного бюро розслідувань Роман Труба запевняє, що відбув люстраційну перевірку, коли служив у органах Генеральної прокуратури.

 

Про це він сказав на брифінгу в середу, відповідаючи на запитання журналістів, інформує "Українська правда"

 

 

"Така перевірка була проведена в 2015 році силами ГПУ – і було оголошено висновок, що я не підпадаю під дію цього закону", – сказав Труба.

 

Стосовно свого звільнення з лав Генпрокуратури, то голова ДБР сказав, що не зійшовся з новою командою Юрія Луценка (а Трубі закидали, що він зумисне звільнився з ГПУ, аби не зазнавати люстраційної перевірки).

 

"На початку 2015 року відбулася зміна керівництва Генеральної прокуратури. В нового Генерального прокурора було своє бачення щодо формування колективу: ключові посади займали особи, наближені до нього. Я не входив у таку команду, тому написав заяву про звільнення з органів прокуратури", – зазначив Труба. 

 

Коментуючи перспективи початку роботи ДБР, Труба сказав, що, згідно з планом, запуск повноцінної роботи бюро заплановано на 1 вересня 2018 року. "Але ми докладемо максимум зусиль, щоби ДБР почало якнайшвидше свою роботу", – сказав він.

 

Важливим фактором для цього, зі слів Труби, є вирішення питання з приміщенням для офісу центрального апарату ДБР.

 

"Для цього не просто потрібно пройти шлях створення, а виграти марафон. Від вирішення питання з отриманням приміщення для центрального апарату до формування професійної команди", – сказав Труба.

 

Він зазначив, що організаційна структура бюро вже погоджена з Кабінетом Міністрів і буде складатися із  центрального апарату, до якого увійде 19 відділів і управлінь, 7 територіальних управлінь, академія та науково-дослідний інститут.

 

Нагадаємо, в кінці листопада Міністерство юстиції України звернулося до Адміністрації Президента щодо проведення люстраційної перевірки новопризначеного директора Державного бюро розслідувань Романа Труби.

 

"Він перевірки так і не проходив", – констатувала очільниця департаменту з питань люстрації Мін'юсту Анастасія Задорожна.

 

"Мін'юст відслідковує призначення високопосадовців задля унеможливлення призначення на посади осіб, які не відповідають критеріям здійснення очищення влади", – прокоментувала очільниця люстраційного департаменту.

 

Мін'юст нагадав, що особу, котра претендує на певну посаду, можуть призначити лише у разі відсутності таких заборон, а якщо подібні підстави знайдуться – то звільнити.

 

"Згідно з абзацом 2 пункту 47 порядку керівник органу не пізніше ніж на третій день з дня надходження відповіді/висновку/копії судового рішення, якими встановлено недостовірність відомостей, зазначених у пунктах 1 та/або 2 частини 5 закону, приймає рішення про звільнення особи", – йдеться в листі.

 

Як писав Z, діяльність Романа Труби на посаді прокурора Пустомитівського району у 2013 році підпадає під один із критеріїв для здійснення люстрації – у грудні 2013 року він підтримував на судовому засіданні клопотання прокуратури про застосування запобіжного заходу – особистого зобов'язання – для активіста Андрія Шевціва, підозрюваного у незаконному блокуванні транспортних шляхів у часи Майдану (протест проти недопуску автобуса активістів "даівцями"). Зі слів Шевціва, на судовому засіданні Труба особисто висував вимогу "про обмеження мого пересування і усунення від посади, яку я тоді займав у Львівській міській раді", а також йому йшлося "про усунення від соціальних зв’язків".

 

Натомість, згідно з законом "Про очищення влади", до люстрації надається працівник прокуратури, "який здійснював процесуальне керівництво, вносив подання, погодження, підтримував клопотання про застосування запобіжних заходів, підтримував державне обвинувачення" щодо учасників Революції гідності (п. 12 ч. 2 ст. 3 закону "Про очищення влади").

 

Відзначимо, що через участь у "справі Шевціва" зазнало люстрації двоє підлеглих Романа Труби з Пустомитівської прокуратури (згодом вони відновилися на посадах). Водночас цей процес не зачепив самого переможця конкурсу ДБР, котрий на час укладення висновку щодо колег у 2015 році очолював управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ.

 

Як розповідав львівський адвокат Олег Мицик, Труба звільнився з прокуратури ще перед тим, як розпочалась люстрація, відтак не потрапив у реєстр люстрованих посадовців.

 

Член конкурсної комісії з формування ДБР Денис Монастирський заявляв, що Труба не проходив люстраційної перевірки через те, що з квітня 2015 року не працював у державних органах влади.

 

"Оскільки Труба останні два роки не працював в органах прокуратури, тому перевірки він і не проходив. Натомість люстраційна перевірка має бути розпочата одночасно з його призначенням", – казав Монастирський.

 

З його слів, перевірка може тривати "достатньо довго", бо "на сьогоднішній день частину її проводить Мін'юст, а частину – НАЗК".

 

20.12.2017