Сенат США схвалив радикальну податкову реформу.

Раніше за неї проголосувала Палата представників американського Конгресу.

 

 

Результати голосування, яке відбулося рано вранці у середу, 20 грудня, оголосив віце-президент США Майк Пенс. «У ході голосування подано 51 голос "за" і 48 – "проти". Закон про податкові скорочення ухвалено", – заявив він. Сенатор Джон Маккейн, у котрого діагностовано рак мозку, не зміг взяти участі в голосуванні. Він оголосив, що не повернеться до Вашингтона до січня.

 

Таким чином, американський Сенат схвалив законопроект про наймасштабнішу за останні 30 років податкову реформі в Сполучених Штатах. «Це найбільше скорочення податків і найбільша реформа у всій історії. Скористайтеся нею і створіть багато чудових робочих місць», – написав у Twitter президент Дональд Трамп. Перед оголошенням результатів в будівлі Сенату відбулася протестна акція, учасників якої охорона Капітолію вивела на вулицю, – повідомило видання The New York Times.

 

Документ передбачає безстрокове зниження корпоративного податку з 35% до 20%, а в майбутньому зарубіжний прибуток американських компаній планують практично повністю звільнити від податків. Більшу частину американців з різними рівнями доходу очікують незначні податкові послаблення до 2026 року.

 

Противники законопроекту зазначають, що він скасовує обов'язкове отримання страхування, передбачене програмою Obamacare для більшості платників податків. Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер попередив республіканців, що вони заплатять за «огидний закон» на виборах наступного року. «Суть закону і опитування щодо нього настільки погані, що через рік республіканці самі втікатимуть від нього, соромлячись того, що в цей день вони за нього проголосували», – запевнив Шумер.

 

На день раніше законопроект було проголосовано в Палаті представників. Там його підтримали 227 депутатів, 203 виступили проти. Проти документа проголосували не лише всі демократи, а й навіть 12 членів Республіканської партії. «Сьогодні ми повертаємо людям в цій країні їхні гроші. Зрештою, це їхні гроші!» – заявив спікер Палати представників, республіканець Пол Раян, оголошуючи результати голосування.

 

Утім, як з’ясувалося, законопроекту ще не можна подавати на підпис президенту. Зразу ж після голосування в Сенаті документ було передано назад до Палати представників для остаточного затвердження. Якщо законопроект набуде чинності, він стане першою великою законодавчою перемогою президента Дональда Трампа.

20.12.2017