Австрійський суд не дозволив екстрадувати Дмитра Фірташа до Іспанії.

Ще раніше суд у Відні призупинив процес видачі українського олігарха до Сполучених Штатів.

 

 

Вищий земельний суд у Відні ухвалив рішення, яке передбачає відмову на запит іспанської влади щодо екстрадиції Фірташа. Як повідомляє австрійське видання Kurier з покликом на інформацію, оприлюднену на сайті суду у вівторок, 19 грудня, скарга прокуратури Відня на попереднє рішення земельного суду, який раніше відмовив у видачі українського олігарха Мадриду, не була задоволена.

 

Суд другої інстанції пояснив своє рішення тим, що визнав «недостатньо конкретним» опис злочинних дій, який міститься в європейському ордері на арешт Дмитра Фірташа. Суддя Райнгард Гінґер (Reinhard Hinger) підкреслив, що ордер на арешт повинен містити «юридичну оцінку злочину» і описувати обставини, за яких було скоєно злочин, наприклад, час, місце і характер участі в ньому обвинуваченого.

 

«Виданий Іспанією ордер в справі Фірташа містить головним чином тільки твердження, що олігарх перебував в “тісному контакті” з іншим підозрюваним і у них були “довірчі відносини”», – пояснив Райнгард Гінґер. Окрім того, за його словами, звинувачення у відмиванні грошей не підкріплено посиланням на конкретні дії, не вистачає і доказів того, що справа повинна перебувати під юрисдикцією іспанських судових органів.

 

Нагадаємо, що 52-річного українського мільярдера Дмитра Фірташа розшукують в Іспанії за підозрою у відмиванні грошей, а в США – за давання хабарів. 14 грудня Вищий земельний суд у Відні призупинив рішення про екстрадицію Фірташа до США і надіслав запит про законність рішення щодо його екстрадиції до Суду Європейських співтовариств в Люксембурзі. Таким чином, Фірташ залишиться на території Австрії принаймні до отримання вердикту люксембурзького суду.

19.12.2017