США визначили Росію як загрозу своїй національній безпеці.

Про це говориться в оновленій Стратегії національної безпеки, яку нещодавно оприлюднив Білий дім.

 

 

Документ репрезентував американський президент Дональд Трамп, виступаючи в понеділок, 18 грудня, у Вашингтоні. Окрім Росії, як головну загрозу безпеці американців у стратегії визначено теж Китай.

 

«Китай і Росія кидають виклик могутності, впливу та інтересам Америки і намагаються підірвати її безпеку і процвітання. І Москва, і Пекін розробляють зброю, яка може загрожувати ключовим об'єктам інфраструктури і системі командування США. Вони сповнені рішучості зробити свої економіки менш вільними і чесними, наростити збройні сили, поставити під контроль інформацію і бази даних, щоб репресувати свої суспільства і розширити свій вплив», — наголошено в документі, підготовленому адміністрацією президента США.

 

У стратегії також сказано, що «поєднання російських амбіцій і її зростаючих військових можливостей створює нестабільність в Євразії, де збільшується ризик конфлікту через російські помилки в оцінці ситуації». Росія втручається у внутрішні політичні справи країн у всьому світу, зазначено в документі. У ньому згадано російські державні ЗМІ, фейкові акаунти і тролі.

 

«Своїм вторгненням в Грузію та Україну Росія продемонструвала готовність порушувати суверенітет держав регіону. Москва продовжує залякувати своїх сусідів загрозливою поведінкою, а також застосовує підривні заходи, щоб знизити ступінь довіри до прихильності Америки щодо Європи, підірвати трансатлантичну єдність і послабити європейські інститути і уряди», — цитує стратегію телеканал CNN.

 

«Ми стикаємося з країнами, які змагаються з нами, — Росія і Китай, які прагнуть кинути виклик американським інтересам, цінностям і добробуту. Ми намагатимемося налагодити масштабне партнерство з цими та іншими країнами, але таким чином, щоб наші національні інтереси завжди були захищені», — зазначив Трамп, презентуючи документ.

 

Окрім Росії та Китаю, в стратегії як джерела загроз визначено Іран та Північну Корею, а також міжнародні терористичні організації.

19.12.2017