Між Молдовою та Росією спалахнув новий дипломатичний скандал.

 

Кишинів відкликав свого амбасадора з Москви.

 

Андрей Неґуца

 

У заяві міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови, яку цитує інформаційний портал NOI.md, в понеділок, 18 грудня, амбасадора Андрея Неґуцу відкликано для консультацій «на невизначений термін».

 

Молдовське зовнішньополітичне відомство, пояснюючи свої дії, вказало на зростання випадків «переслідування і залякування» російською владою молдовських офіційних осіб і політиків, а також на «відсутність реакції Москви на звернення» влади Молдови з цього приводу.

 

Під час консультацій з Негуцою молдовська влада планує розглянути «шляхи виправлення ситуації, щоб уникати в майбутньому ускладнень двосторонніх відносин», які, як відзначають в молдовському міністерстві закордонних справ, «повинні ґрунтуватися на дружбі, довірі та взаємоповазі».

 

Проросійський президент Молдови Ігор Додон оперативно відреагував на відкликання амбасадора. Він написав на своїй сторінці в Facebook, що обурений рішенням МЗС. «Цей крок означає зниження на невизначений термін рівня дипломатичних відносин з нашим головним стратегічним партнером – Російською Федерацією», – застеріг Додон. Відкликання амбасадора молдовський президент назвав «черговою провокацією проєвропейського уряду, спрямованою на підрив стратегічного партнерства» між Кишиневом і Москвою. Він зазначив, що не має наміру скасовувати запланованого на найближчий час візиту до Москви, де Додон повинен зустрітися з шефом Кремля Володимиром Путіним.

18.12.2017