Канада зняла обмеження на продаж Україні зброї.

 

Канада включила Україну в перелік держав, до яких дозволений експорт зброї.

 

Таке рішення опубліковано в офіційному журналі уряду Канади Canada Gazette, повідомляє "Укрінформ".

 

"Автоматичний контрольний список країн по вогнепальній зброї доповнено Україною", – йдеться у повідомленні.

 

Таким чином, уряд зняв де-факто ембарго на продаж Україні канадської зброї, що існувало багато років.

 

Автоматичний контрольний список країн по вогнепальній зброї (Automatic Firearms Country Control List) визначає держави, до яких Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам постачати зброю. Наразі до нього включені 39 країн, серед яких Ботсвана, Росія, Саудівська Аравія та Колумбія – але дотепер не було України. Наша держава стала 40-ю.

 

Зазначимо, що експорт зброї все одно підпадає під жорсткі регулювання, але тепер представники канадської оборонної індустрії отримали юридичне право подавати до МЗС запити на експорт спеціального обладнання до України. Це питання тривалий час лобіювали українська влада та наша громада в Канаді. Представники Міноборони України цього року навіть здійснили спеціальний візит до Канади, аби оглянути можливості оборонної індустрії країни, однак до сьогодні не мали змоги нічого придбати.

 

Внесення України до Списку дозволить також значно активізувати співпрацю між оборонними промисловостями наших держав, адже не лише зброї, а й обладнанню для її виробництва раніше була закрита дорога в Україну.

 

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Канади.

 

"Як і домовлялися, Сполучені Штати санкціонували безпекову допомогу нашій державі (передбачену оборонним бюджетом, – Z), а Канада включила Україну до контрольного переліку країн, до яких дозволено поставку автоматичної зброї. Шлях до посиленої оборонної допомоги Україні відкрито. Єдиним фронтом продовжуємо зміцнювати наше безпекове партнерство для протидії агресії та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України", – прокоментував Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Тепер ніщо не заважає отримувати зброю з Канади. Дякую прем’єр-міністрові Джастіну Трюдо, дорогій Христі Фріланд та міністрові оборони Харджиту Саджану за дружню і солідарну позицію щодо України!" – зазначив на своїй сторінці у twitter міністр закордонних справ Павло Клімкін.

 

14.12.2017