ФСБ не виявила в словах Ксенії Собчак про Крим закликів до сепаратизму.

Такими є результати лінгвістичного аналізу слів кандидатки в президенти Росії, який провели експерти російської спецслужби.

 

 

ФСБ перевіряла заяву кандидатки в президенти Ксенії Собчак, яка пролунала 24 жовтня на прес-конференції в Москві, коли та оголошувала про свій намір поборотися за мандат голови держави. «З точки зору міжнародного права, Крим – український. Крапка. Далі – давайте розмовляти», – ця фраза Собчак викликала шалений резонанс в російському інформаційному просторі.

 

Жоден з опозиційних (а провладних і поготів) політиків не дозволяв собі схожих публічних заяв після анексії Криму Росією в березні 2014 році. Навіть один з головних критиків політики президента Володимира Путіна, Олексій Навальний, не наважувався однозначно висловлюватися про приналежність Криму. Він назвав півострів «невирішеною проблемою» й обіцяв провести новий референдум, якщо стане президентом.

 

Варто нагадати, що в Росії передбачена кримінальна відповідальність за заклики до сепаратизму і порушення територіальної цілісності країни. Окрім того, згідно з результатами опитувань громадської думки, проведеними упродовж минулих трьох років, анексію Криму підтримують близько 90 відсотків росіян, причому як прихильників, так і опонентів Путіна.

 

На заяву Собчак відразу звернули увагу Кремль і депутати Держдуми РФ. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав її слова «неправильними за формою і суттю і з точки зору міжнародного права». Лідер ЛДПР Володимир Жиріновський закликав порушити проти Собчак кримінальну справу. Депутат Наталія Поклонська звинуватила Собчак у «неповазі до людей і до власної батьківщини».

 

Висловлюванням Ксенії Собчак зацікавилися також і в ФСБ Росії. Співробітники служби провели лінгвістичний аналіз фрагмента прес-конференції кандидатки в президенти, де вона говорила про Крим. За підсумками експертизи ФСБ дійшла висновку, що в словах «не міститься закликів до порушення територіальної цілісності Росії». Про це повідомив російський інформаційний портал «Новости России».

13.12.2017