Анджей Дуда розпочав свій візит в Україну.

 

Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Анджей Дуда поклали квіти до Меморіалу жертв тоталітарного режиму в селищі П'ятихатки під Харковом та вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв тоталітаризму.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

 

 

На території Меморіалу жертв тоталітарного режиму є 75 братських могил (15 – польських і 60 – громадян колишнього СРСР, які стали жертвами НКВС у 1937–1938 роках) з чавунними католицькими та православними хрестами, "чорна дорога" (могили і шлях, викладений базальтовим каменем), український і польський вівтарі, а також головна алея з епітафійними табличками з обох сторін, що пов’язує ці дві частини, з вмурованими на цоколях хрестами ордену Virtuti Militari та орденом Вересневої кампанії.

 

Зокрема, на території Меморіалу, розташованому в селі П’ятихатки Харківської області, поховані рештки польських офіцерів з табору військовополонених у Старобільську, утвореного 1 квітня 1940 року (згідно з наказом НКВС СРСР від 22.03.1940 №00350 "Про розвантаження тюрем НКВС УРСР і БРСР", полонених польських офіцерів із Старобільського табору направили в розпорядження УНКВС СРСР по Харківській області).

 

27 вересня 1998 року в присутності президентів України та Польщі відбулося вмурування установчих актів і наріжного каменю під будівництво Меморіалу. Цей камінь освятив Іван Павло ІІ. Сам меморіал відкрили й освятили 17 вересня 2000 року.

 

Наразі в самому Харкові розпочалася зустріч Порошенка та Дуди у форматі віч-на-віч. Після розмови відбудуться українсько-польські переговори у розширеному складі.

 

 

13.12.2017