Демократ переміг у традиційно «республіканському» штаті Алабама.

Кандидат від Демократичної партії Даґ Джонс здобув несподівану перемогу на довиборах до Сенату США.

 

 

Підрахунок виборчих бюлетенів виявив, що Даґ Джонс (Doug Jones) обійшов конкурента-республіканця Роя Мура (Roy S. Moore). Попри те, що за останнього агітував навіть президент Сполучених Штатів Дональд Трамп – хоча, може, й завдяки цьому.

 

Як повідомила газета The New York Times, після підрахунку майже всіх бюлетенів з’ясувалося, що за Джонса проголосував 671 151 виборець, а це становить 49,9 відсотка від усіх, хто взяв участь у голосуванні. За Мура проголосували 650 436 виборців, тобто 48,4%.

 

Республіканці впродовж минулих років традиційно перемагали в Алабамі. Варто нагадати, що лишень рік тому на президентських виборах республіканець Дональд Трамп розгромив у цьому штаті Гілларі Клінтон з перевагою в 28 відсоткових пунктів.

 

Довибори в штаті проводили у зв'язку з тим, що місце Джеффа Сешнса, котрий репрезентував Алабаму в Сенаті упродовж останніх 20 років, стало вакантним після призначення його генеральним прокурором в адміністрації Трампа.

 

Ще кілька місяців тому соціологія пророкувала впевнену перемогу республіканця Роя Мура. Однак його шанси почали зменшуватися після того, як газета Washington Post, а вслід за нею інші ліберальні видання розповіли про те, як Мур в 1970-80-ті, коли йому було близько 30 років, наполегливо шукав контактів з дівчатками-підлітками.

 

Рой Мур відомий своїми консервативними поглядами: його двічі звільняли з посади голови Верховного суду штату Алабама за відмову прибрати з будівлі суду гранітну плиту, на якій були викарбувані біблійні Десять заповідей. Мур висловлювався рішуче проти одностатевих шлюбів і взагалі проти будь-яких прав ЛГБТ.

 

Несподівана перемога демократів в Алабамі призведе до того, що позиції республіканців у Сенаті вже не будуть такими впевненими. У них буде у вищій палаті Конґресу 51 мандат, у демократів – 49. Після перемоги демократів в штаті Вірджинія на початку листопада новий успіх в Алабамі дає Демократичній партії надію на значне посилення своїх позицій в Конгресі на проміжних виборах у листопаді 2018 року.

13.12.2017