Шахраї ошукали корпорацію Hyundai та низку банків на $30 млн.

 

Міжнародна компанія Hyundai Corporation, Укрсоцбанк і низка українських банків постраждали від шахрайської схеми, що її реалізує ТОВ «Компанія Рона», зареєстрована в Івано-Франківську, – ідеться у спільному прес-релізі компаній, передає Інтерфакс-Україна.

 

Загальні збитки оцінюють приблизно в $30 млн.

 

«Зокрема, завдано шкоди міжнародній компанії Hyundai Corporation на суми $6,6 млн і EUR1,2 млн, ПАТ "Укрсоцбанк" на суму $6 млн. Також постраждали державні та комерційні банки на загальну суму $11 млн і 110 млн грн», – ідеться в прес-релізі.

 

У повідомленні також зазначено, що співзасновники ТОВ «Компанія Рона» – Роман Семотюк, Роман Литвинець та інші особи – шахрайським шляхом за підробленими документами отримували кредити у фінансових установах на значні суми. Суть шахрайської схеми полягала в тому, що компанія «Рона» оформляла кредити та міжнародні контракти на постачання товару, а поручителями за кредитами ставали компанії, що надавали під заставу об'єкти нерухомості, що існували лише «на папері» й були зареєстровані в державному реєстрі нерухомості на підставі підроблених документів. Під час виїзду співробітників банку на огляд застави шахраї розміщували табличку з потрібною адресою застави. Оціночна компанія «Нексія ДК. Оціночні послуги» в особі директора Євгена Лупака здійснювала оцінку об'єктів і надавала недостовірні дані замовникам.

 

Відтак прокуратура Івано-Франківської області відкрила близько 20-ти кримінальних справ за фактом підробки документів, а також завдання збитків у особливо великих розмірах проти співзасновника ТОВ «Компанія Рона» Р. Семотюка, а також керівників підприємств-поручителів, які надавали неіснуючі об'єкти під заставу.

 

У жовтні 2017 року Р. Семотюку вручено повідомлення про підозру й обрано запобіжний захід – домашній арешт.

 

«Важливо розслідувати не лише дії, вчинені посадовими особами, бенефіціарами ТОВ "Компанія Рона" і пов'язаними з ними підприємствами, а й дії співробітників Служби державної реєстрації України та суддів Івано-Франківського міського суду, що беруть участь у реалізації цієї шахрайської схеми», – кажуть постраждалі.

 

«Таке масштабне шахрайство не могла організувати лише компанія "Рона". Справедливе розслідування є дуже важливим чинником для повернення Hyundai Corporation інвестицій в Україні», – наголосив юрист компанії Й. Енг-Чан.

12.12.2017